Site Rengi

DOLAR 32,5463
EURO 34,9130
ALTIN 2.428,86
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Prof. Dr. Yıldırım: “Bir erkeğin yaşam boyu prostat kanserine yakalanma riski yüzde 15 ile 20 arasında”

PROSTAT BÜYÜMESİ VE PROSTAT KANSERİ HAKKINDA KONUŞAN ÜROLOJİ UZMANI PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM, “SON YAPILAN ÇALIŞMALARDA BİR ERKEĞİN YAŞAM BOYU PROSTAT KANSERİNE YAKALANMA RİSKİNİN YÜZDE 15 İLE 20 ARASINDA OLMASINA KARŞIN BU HASTALIĞA BAĞLI ÖLÜM RİSKİNİN YÜZDE 3 CİVARINDA OLDUĞU RAPOR EDİLMEKTE” DEDİ.

09.04.2021
105
A+
A-

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Yıldırım, “Son yapılan çalışmalarda bir erkeğin yaşam boyu prostat kanserine yakalanma riskinin yüzde 15 ile 20 arasında olmasına karşın bu hastalığa bağlı ölüm riskinin yüzde 3 civarında olduğu rapor edilmekte” dedi.

Ankara 100. Yıl Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Yıldırım, robotik radikal prostatektomi hakkında bilgi verdi. Prostat büyümesi ve prostat kanserinin her yaşlanan erkeğin kabusu olduğunu belirten Prof. Dr. Yıldırım, “Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türü olup, gelişen tarama yöntemleri ile saptanma oranları artmaktadır. Son yapılan çalışmalarda bir erkeğin yaşam boyu prostat kanserine yakalanma riskinin yüzde 15 ile 20 arasında olmasına karşın bu hastalığa bağlı ölüm riskinin yüzde 3 civarında olduğu rapor edilmektedir. Bu durum prostat kanserinin çok görülen bir kanser olmasına karşın, özellikle erken safhada teşhis edildiğinde ve doğru bir tedavi şeması uygulandığında iyileşme şansının çok yüksek bir hastalık olmasıyla ilişkilidir” ifadelerini kullandı.

Prostat kanserisin teşhis ve tedavisi hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Yıldırım, “Radikal prostatektomi lokalize prostat kanserinde kullanılan en yaygın tedavi seçeneği olup, robotik radikal prostatektomi 2000 yılında ilk yapılmasından bugüne açık ameliyata karşı popüler bir tedavi alternatifi olmuştur. Mevcut çalışmalar ışığında robotik radikal prostatektomi onkolojik sonuçlar açısından açık prostatektomi ile kıyaslanabilir düzeydedir. Öte yandan robotik prostatektomi, ameliyat sonrasında hastaların en çok korktuğu iki yan etki olan idrar kaçırmama ve ereksiyonun korunması açısından açık ameliyata göre daha iyi sonuçlara sahiptir. Yapılan son çalışmalarda 12 aylık takip sonunda robotik prostatektomi yapılan hastaların ortalama yüzde 89-100’ünde idrarını tamamen tutabilme sağlanırken, ereksiyon oranları sırasıyla yüzde 81 olarak belirtilmiştir. Robotik cerrahinin avantajları 3 boyutlu ve en az 20 kez büyütülmüş görüntü altında çalışılması, robot kollarının insan el bileğinin 2 katı fazla açı ile dönebilmesi sayesinde açık cerrahide ulaşılması zor yerlerde bile rahatlıkla hareket edebilmesidir. Bu sayede cerrah anatomiye tamamen hâkim olup, rahat bir şekilde ameliyatı gerçekleştirebilmektedir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.