Site Rengi

DOLAR 32,3668
EURO 34,7014
ALTIN 2.393,00
BIST 10.168,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Prostat kanseri hastalarına hayati korona virüs uyarısı

HİTİT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÜROLOJİ ANABİLİM DALI BAŞKANI DOÇ. DR. MURAT BAYKAM, KANSER HASTALARININ KORONA VİRÜS SALGINI KORKUSUYLA HASTANEYE GEÇ BAŞVURDUKLARINA DİKKAT ÇEKEREK, “BU GECİKMENİN SONUCU OLARAK PROSTAT KANSERİ ŞÜPHESİ OLAN HASTALARIN TANISI GEÇ KONABİLMEKTE VE HASTALAR HASTALIKTAN TAMAMEN KURTULUP ŞİFAYA KAVUŞMA İHTİMALİNİ YİTİREBİLMEKTEDİR” DEDİ.

06.05.2021
79
A+
A-

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Murat Baykam, kanser hastalarının korona virüs salgını korkusuyla hastaneye geç başvurduklarına dikkat çekerek, “Bu gecikmenin sonucu olarak prostat kanseri şüphesi olan hastaların tanısı geç konabilmekte ve hastalar hastalıktan tamamen kurtulup şifaya kavuşma ihtimalini yitirebilmektedir” dedi.

Prostat kanserinin, erkeklerde en sık görülen kanser türü olduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Murat Baykam, prostat kanserinin kansere bağlı ölümlerde de ikinci sırada yer aldığına vurgu yaptı.

Prostatın, erkeklerde bulunan yaklaşık bir ceviz büyüklüğünde, mesanenin altında yerleşmiş, üreme faaliyetleri için çeşitli salgılar üreten bez yapısında bir organ olduğunu açıklayan Doç. Dr. Baykam, “Prostat kanseri, prostat dokusunu oluşturan bazı hücrelerin anormal seyir göstererek tümör yapıları oluşturması sonucu meydana gelir. Genellikle 65 yaş üstünde görülen bu hastalık, erken dönemlerinde hiçbir belirti vermeyebilir. Tedavi edilmezse zamanla büyüyerek idrar kanalına baskı oluşturabilir. Böyle hastalarda idrar yapmayla ilgili bazı şikayetler meydana gelir. Tanı ve tedavide geç kalınmış bazı hastalarda kanserli dokular prostat içinde sınırlı kalmayıp çevre dokulara yayılım yapabilir” dedi.

”Salgın korkusundan hastaneye geç başvurduklarını gözlemliyoruz”

Salgın hastalık korkusu nedeniyle kanser hastalarının hastaneye geç başvurduklarının altını çizen diyen Doç. Dr. Baykam, “Bu gecikmenin sonucu olarak prostat kanseri şüphesi olan hastaların tanısı da geç konabilmektedir. Geçen bu süre zarfında prostat kanseri lenf nodlarına, kemiklere, karaciğere ya da akciğerlere yayılım gösterebilir ve neticede bu hastalar küratif tedavi şansını yani hastalıktan tamamen kurtulup şifaya kavuşma ihtimalini yitirmiş olurlar. Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Anabilim Dalımızda prostat kanserine yönelik her türlü tanı, tıbbi tedavi ve prostata yönelik tüm açık ve kapalı ameliyat işlemleri deneyimli hocalarımız tarafından yapılmaktadır” diye konuştu.

“Risk grubundaki herkes prostat kontrollerini yaptırabilirler”

Prostat kanseri belirtilerine dair de bilgi veren Doç. Dr. Baykam, prostat kanseri tanısı için tarama amaçlı olarak kullanılan yöntemlerden parmakla rektal muayene (prostata yönelik) ve kan testi ile PSA ölçümünün yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Prostat kanseri şüphesiyle multiparametrik MR ile görüntülenmeleri yapılmakta ve kesin tanı transrektalultrason eşliğinde prostat biyopsisi yapılarak konulmaktadır. Peki kimler ne zaman PSA taraması yaptırmalı? 50 yaş üstü tüm erkekler, ailesinde Prostat Ca olan 45 yaş üstü tüm erkekler, 45 yaş üstü Afro-Amerikan erkekler ile BRCA2 gen mutasyonu olan 40 yaş üstü tüm erkeklerin PSA taraması yaptırması gerekir. Risk grubundaki herkes MHRS üzerinden randevu alıp prostat kontrollerini yaptırabilirler.”

Doç. Dr. Baykam, prostat kanserinin en önemli belirtilerinin de idrar yaparken yanma, zorlanma ve idrarda kanama, menide kanama, ileri evrede kemiğe yayılma ve buna bağlı kemik ağrıları ve bazen de kırıklar olarak ortaya çıktığına işaret etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.