Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Radyasyon Fiziği alanında önemli başarı

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ VE BİLGİSAYAR BİLİMLERİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ (BAUM) İLE BAYBURT VE TABUK (SUUDİ ARABİSTAN) ÜNİVERSİTELERİ ARAŞTIRMACILARI ORTAKLAŞA YÜRÜTTÜKLERİ MAKALE ÇALIŞMASI İLE FİZİK ALANINDA ÖNEMLİ BİR BAŞARIYA İMZA ATTILAR.

26.02.2021
128
A+
A-

Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü ve Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAUM) ile Bayburt ve Tabuk (Suudi Arabistan) Üniversiteleri araştırmacıları ortaklaşa yürüttükleri makale çalışması ile fizik alanında önemli bir başarıya imza attılar.

Radyasyon Fiziği ve Kimyası (Radiation Physics and Chemistry) Dergisinde fizik alanında geçtiğimiz yıl yayınlanan “Radyasyon kalkanı ve dozimetri ile ilgili parametrelerin hesaplanması için kullanıcı dostu bir çevrimiçi yazılımın geliştirilmesi (Phy-X/PSD) başlıklı makale, Web of Science (bilim ağı) veri tabanı tarafından sunulan, InCites Temel Bilim Göstergeleri değerlendirmesine göre, fizik alanı dünya genelinde 2020 yılı yayınları arasında en çok atıf alan 5’inci makale olarak yer aldı.

Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Erdem Şakar, Prof. Dr. Murat Kurudirek ve BAUM Öğr. Gör. Özgür Fırat Özpolat ile Bayburt Üniversitesi Elektrik ve Enerji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bünyamin Alım ve Tabuk Üniverstesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. M. I. Sayyed’in ortak çalışmaları ile yayınlanan Phy-X/PSD makalesi, üniversiteler arası iş birliğinin önemini bir kere daha ortaya koydu.

Son üç yılda yayınlanmış ve Scopus İndeksinde taranan makaleler arasında yapılan ve ortalama etki değeri (impact factor) 1’den daha büyük olan çalışmaların alana katkısını gösteren, ağırlıklı alan atıf etkisi (FWCI) değerlendirmesine göre de, Phy-X/PSD çalışması 141,48 gibi çok yüksek bir değer elde etti.

Teorik ve deneysel fizik alanlarında, dünya genelinde aktif olarak kullanılan yazılımların geliştirilmesi ve yerlileştirilmesi amacıyla Atatürk Üniversitesi araştırmacıları tarafından kurulan Phy-X platformunun ilk çalışması olan Phy-X/PSD (Photon Shielding and Dosimetry), radyasyon güvenlik uygulamalarında kullanılabilecek yeni ve alternatif malzemelerin tasarımında gerekli olan tüm zırhlama ve dozimetri parametrelerini, birden fazla malzeme için eş zamanlı olarak hesaplama imkânı sunuyor. Phy-X platformu, Şubat 2021 itibariyle 42 ülkeden 300’ün üzerinde araştırmacı tarafından aktif olarak kullanılıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.