Site Rengi

DOLAR 32,5270
EURO 34,9310
ALTIN 2.432,08
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 16°C
Çar 18°C
Per 19°C
Cum 19°C

Ramazanların vazgeçilmez tatlısı: ’Kocakarı gerdanı’

İSMİNİ BÜYÜKLERİMİZDEN ALAN TRABZON, RİZE VE SAMSUN OLMAK ÜZERE TÜRKİYE’NİN KARADENİZ BÖLGESİNE ÖZGÜ BİR TATLI TÜRÜ OLAN HALKA ARASINDA BURMALI OLARAKTA BİLİNEN ‘KOCAKARI GERDANI’ KÜLTÜRÜ YAŞATILIYOR.

02.05.2021
90
A+
A-

Bazı yörelerde ismi ’Burmalı’ olarak da bilinen Ramazanlar’ın vazgeçilmez tatlısı Doğu Karadeniz’de büzüş büzüş görüntüsü nedeniyle ’Kocakarı gerdanı’ olarak adlandırılıyor.

Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlılarından olan ’Kocakarı gerdanı’ ismi ile akıllarda tadı, ile damaklarda yer ediniyor. Trabzon’da bir çok işletme bu tatlı kültürünü yaşatmayı sürdürürken, oklava yardımı ile incecik açılıp içine fındık konulan yufkaların, tekrar oklava ile sarılıp büzülüp tepsiye yerleştirilmesi ve üzeri piştikten sonra şerbetlenmesi ile hazırlanan kıtır tatlı Ramazan aylarında büyük ilgi görüyor.

Necla Hanım Ev Tatlıları işletmecisi Mustafa Keresteci, yörede ’Kocakarı Gerdanı’ ismi ile meşhur olan tatlının ’Burmalı’ olarak da bilindiğini belirterek “Bu tatlı başka yörelerde de vardır ve burmalı olarak bilinir. Kimi cevizli yapar kimi fındıklı ve fıstıklı yapar. Bizde ’kocakarı gerdanı’ olmasının nedeni eskiden babaannelerimiz, anneannelerimiz köylerde bu tatlıyı elleriyle yaparlardı. Tatlı büzüş büzüş olması ve onların da elinden çıkması nedeniyle gerdanları da büzüş büzüş olmasından dolayı o zamanki çocuklar ’babaannemin gerdanı, anneannemin gerdanı’ diye diye eskiden bu zamana kadar bu tatlının adı böyle geldi. Bizlerde halen daha bunu bu isim ile sürdürüyoruz. ’Kocakarı gerdanı’ demek ayrı bir kültür simgesi demek, o şekilde devam ediyor gidiyor ve çokta beğenilen bir tatlı. Bizim yöremizde çok popüler olan bir tatlı ve fındığı ön plana çıkan bir tatlı. Her Ramazan ayında sürekli tüketilen bir tatlı” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.