Site Rengi

DOLAR 32,4752
EURO 34,9525
ALTIN 2.437,31
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

“Salya, yemek borusu kanseri habercisi olabilir”

MEDİPOL MEGA ÜNİVERSİTE HASTANESİ GASTROENTEROLOJİ BÖLÜMÜNDEN PROF. DR. VEDAT GÖRAL

25.05.2021
108
A+
A-

Prof. Dr. Vedat Göral, gece uykusunda ağızdan salya gelmesinin önemsenmesi gereken bir problem olduğuna işaret ederek, “Multipl skleroz (MS), Parkinson hastalığı, Müsküler distrofi gibi nörolojik hastalıklar ve yemek borusu kanserleri ağızdan salya akmasına neden olabilir” dedi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Vedat Göral, uykuda salya gelmesinin önemli bir sağlık problemi olduğunu belirterek önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Göral, özellikle yanlış uyku pozisyonunun salyaya neden olabildiğinin altını çizerek, “Uyku pozisyonu da genellikle ağız içinde salyanın birikmesine neden olur. Yan veya yüzüstü uyuyan insanlarda uyurken salya akması daha olasıdır. Özellikle ağzınızdan nefes alma eğilimindeyseniz veya sinüs yollarınızda tıkanıklık varsa biriken salya nefes almak için ağız açıldığında dışarı çıkmaya başlayabilir” diye konuştu.

“MS, parkinson, alerji neden olabilir”

Reflünün de bu soruna yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Göral, sözlerine şöyle devam etti: “Bazı kişilerde gece uykusunda ağızdan su gelmesi bazı diş ve ağız problemlerine, alerjilere, bazı ilaçlara ait yan etkilere, sinir sistemi bozukluklarına ve bağırsak parazitlerine bağlı gelişebilir. Multipl skleroz (MS), Parkinson hastalığı, Müsküler distrofi gibi nörolojik hastalıklar ve yemek borusu kanserleri ağızdan salya akmasına neden olabilir. Tedavi için önce uyku pozisyonu değiştirilmelidir. Sırtüstü pozisyon tercih edilirse böylece tükürük ağıza ve yastığa akmaz. Ağzınızda sağlıklı bir tükürük dengesi sağlamak önemlidir. Amerikan Diş Hekimleri Birliği’ne göre tükürük vücudumuzu enfeksiyondan korumada hayati bir rol oynar. Aşırı tükürük salgısı olan vakalarda, tükürük bezlerine botoks uygulaması da yapılabilir”.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.