Site Rengi

DOLAR 32,5383
EURO 34,9001
ALTIN 2.427,33
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Samsun Üniversitesi DÜSAM’da “Sosyoloji Güncesi” başlıyor

SAMSUN ÜNİVERSİTESİ DÜŞÜNCE (SAMÜ) VE SANAT ÇALIŞMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (DÜSAM) “SOSYOLOJİ GÜNCESİ” DİZİSİNİ 5 ŞUBAT CUMA GÜNÜ BAŞLATIYOR.

01.02.2021
103
A+
A-

Samsun Üniversitesi Düşünce (SAMÜ) ve Sanat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜSAM) “Sosyoloji Güncesi” dizisini 5 Şubat Cuma günü başlatıyor.

Arş. Gör. Vefa Kaya ve Arş. Gör. Büşra Nur Topal nezaretinde gerçekleşecek olan programlarda, Türkiye’de sosyal bilimlerin mevcut durumu çeşitli veçhelerden ele alınarak sosyolojinin nabzını tutmak hedefleniyor.

İlk Konuk Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı

Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı’nın ağırlanacağı ilk programda, Vefa Kaya ve Büşra Nur Topal’ın moderatörlüğünde, “İdris Küçükömer’in Perspektifinden Flu Bir Türkiye Fotoğrafı” başlığı ile Türkiye’de ezber bozan bir sosyal bilimci ve aydın olarak İdris Küçükömer’in düşünceleri ele alınacak. 5 Şubat Cuma günü saat 20.00’de çevrim içi olarak gerçekleşecek program, ilgi duyan herkesin katılımına açık.

Kurtuluş Kayalı’nın temel ilgi alanlarını; çağdaş Türk düşüncesi, Türkiye’de ordu-siyaset ilişkileri, Türk kültürü ve Türk sineması oluşturuyor. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü’nden emekli olan Kurtuluş Kayalı’nın yayınlanmış çok sayıda kitabı ve makaleleri bulunuyor.

“Sosyal bilim camiasının problem alanlarına yönelik bir farkındalık amaçlanıyor”

DÜSAM’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Sosyal bilimler alanında yöntem tartışmalarının hemen her disiplinin merkezine yerleştiği ve yöntemin sınırları uzun yıllar boyunca aşınmayan kalıp bilgilere dönüştürülerek aktarıldığı görülmektedir. Yöntem merkezli eğitim ve tercüme odaklı sosyal bilim anlayışı, tortulaşmış bilgilerin alanda dolaşıma girmesiyle yorumlama kapasitesini belirli biçimler etrafında standardize etmekte ve baskılamaktadır. Çalışma alanlarının zenginleşmesinin önüne geçen bu durum etrafında araştırma pratiklerinin giderek birbirine benzediği görülmektedir. Sosyal bilimcileri atıl kılan bu durumun karşısında, araştırmacıları farklı disiplinlerden beslenmeye yönlendiren çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Yerel kaynakları inceleme nesnesinin gösterdiği, konuştuğu ve işaret ettiği biçimlerde ele alma çabası, etki alanı giderek genişleyen sosyoloji alanı için bir diğer önemli ihtiyaçtır. Bu program, söz konusu problem alanlarına ilişkin bir farkındalıktan hareket ederek sosyal bilim camiasındaki özdüşünümsel sorgulamaları duyulur kılmayı amaçlamaktadır. Her dönem için önceden belirlenen bir tema üzerinden alanda öne çıkan sosyal bilimcilerin katkılarıyla şekillenecek olan Sosyoloji Güncesi, böylece belirli meselelerin sosyal bilim camiasının gündemine gelmesine bir nebze de olsa katkı sağlamak hedefindedir. 2020-2021 bahar döneminde ilk tema olarak yaptıkları çalışmalarla öncü olmuş sosyal bilimcilerimiz ele alınacaktır” denildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.