Site Rengi

DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Sedef öğretmen ile emekli hakim Şahabettin amcanın caretta nöbeti

ANTALYA’NIN KUMLUCA İLÇESİNDE YAKLAŞIK 4 KİLOMETRELİK ALANDA CARETTA YUVALARI, ÖĞRETMEN SEDEF KAÇMAZ VE EMEKLİ HAKİM SEBAHATTİN YAŞAR’A EMANET.

Sedef öğretmen ile emekli hakim Şahabettin amcanın caretta nöbeti
27.06.2021
88
A+
A-

Antalya’nın Kumluca ilçesinde yaklaşık 4 kilometrelik alanda caretta yuvaları, öğretmen Sedef Kaçmaz ve emekli hakim Sebahattin Yaşar’a emanet. Her gece saat 03.00’e kadar yuvaların başında nöbet tutan gönüllü çevreciler, insanlara duyarlı olmaları çağrısında bulundu.

Özel bir okulda öğretmenlik yapan gönüllü çevreci Sedef Kaçmaz ve emekli hakim Sebahattin Yaşar, neredeyse tüm vakitlerini ağustos ayına kadar yumurtlama dönemi olan caretta carettalara ayırıyor. İki gönüllü yumurtaların bırakıldığı alanları kontrol edip, yumurtlama alanlarının kafeslerini yerleştiriyor ve yumurtlamadan sonra gece saat 23.00’den 03.00’e kadar çalışıyorlar. Öğretmen Sedef Kaçmaz, işlerinin kolay olmadığını ifade ederek, “Mayıstan ağustosa kadar yumurtluyorlar. Ağustostan sonra da artık yumurtadan çıkışlar başlıyor. 60 günde çıkıyorlar. Yumurtlama döneminde kafesleri yerleştiriyoruz. Sabah 03.00’e, 04.00’e kadar çalışıp sabah işe gittiğinizi düş, kaçından ölü, kaçından sağ yavru çıktı. Bilimsel bir çalışma yürütüyoruz aslında. Yumurtlama mayıs ayında başlıyor. Kuluçka dönemi 60 gün sürüyor. Ağustos ayında yavrulama başlıyor. Bu devamlı bir süreç olduğu için iç içe geçmiş bir zaman oluyor. Eylül sonuna kadar, eylüle kadar azalsa da ekim sonuna kadar sürüyor. 2 ay gece sabaha kadar buradayız. Bir yuvada ortalama 100 tane yavru çıkıyor. 500 tane de biz saydık. 500 çarpı 100 tane yavru çıkıyor. Sahildeki otların köklerine sıkışmış olanlar var. Ben en çok onlara seviniyorum. Çünkü çok sağlam yavrular. Ama köklerden çıkamamışlar. Biz diyoruz ki 60 gün oldu. Bu yuva neden boşalmadı. Kaç tane çıktığını ayak izlerinden anlıyorsunuz. Yuvayı açıyorsunuz. Yavru oradan çıkmaya çalışıyor. Onları kurtarıyorsunuz. Harika bir duygu” dedi.

“Bu işi görev edindik”

77 yaşındaki emekli hakim Şahabettin Yaşar ise çok zorlandıklarını ama her şeye rağmen bu işi görev edindiklerini belirterek, “4 kilometrelik alanda kafesleri taşıyoruz. Yumurtlama gerçekleştikten sonra tekrar kafesleri topluyoruz. Yavruları denize bırakıyoruz. Hasta olanları eve götürüyoruz. Evde bir iki gün tedavi ediyoruz. Ondan sonra tekrar getirip denize bırakıyoruz. Gerçekten zorlanıyoruz. Şimdiye kadar 150 tane kafesimiz vardı. Ama toplam 500 – 600 kafes lazım. Geçen sene biz 500 – 1000 adet yavruyu denize bıraktık. Kendi imkanları ile denize girenler hariç. En az 500 yuva var. Ama bu iki kişi ile kontrol edilebilecek bir iş değil. Yavrular sıcak havalarda yumurtadan çıkıyorlar. Sıcağı görünce duruyorlar. Yavrular kumun üzerinde beklerken güneş doğuyor. Hava ısınmaya başlıyor. Hava sıcaklığı 30–40 dereceye gelince yavruların hepsi ölüyor” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.