Site Rengi

DOLAR 32,4812
EURO 34,8781
ALTIN 2.441,46
BIST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 16°C

Şifa kaynağı “göl soğanı” doğa ve fotoğrafseverlerin ilgisini çekiyor

ŞİFA KAYNAĞI “GÖL SOĞANI” DOĞA VE FOTOĞRAFSEVERLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

30.05.2021
72
A+
A-

Konya’da bulunan Türkiye’nin en büyük ikinci milli parkı olan Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda ilkbahar döneminde çiçek açan, yöre halkı tarafından “sümbül” olarak bilinen ve kardelenle de karıştırılabilen şifa kaynağı “göl soğanı” doğaseverler ile fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Türkiye’de sulak alanlarda doğada kendiliğinden yetişen göl soğanı, endemik bir bitki olarak Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda da Mayıs döneminde çiçek açıyor. Görenlerin “kardelen” ile karıştırabildiği göl soğanı bitkisi, güzel çiçekleri olduğu için gören herkesin yoğun ilgisini çekiyor. Nesli tükenme tehlikesinde olan bitkilerden göl soğanı, içerdiği alkaloidleri sebebiyle tıpta Alzheimer ve çocuk felci gibi sinir sistemini etkileyen hastalıkların tedavisinde de kullanılıyor.

Beyşehir Kültür, Turizm ve Doğa Derneği Başkanı Mustafa Büyükkafalı, Türkiye’de göl soğanının sınırlı bölgelerde yetişen ancak en çok Beyşehir Gölü Milli Parkı sınırları içerisinde görülen bir bitki olduğuna dikkat çekerek, “Normalde kardelene benzer ama kardelen değildir. Beyşehir gibi Türkiye’de birkaç bölgede var. İlaç sanayisinde kullanılıyor. Kurutularak çayı da içilebiliyor. Türkiye’deki nesli tükenme tehlikesinde, koparılması yasak olduğu ve cezası bulunduğu için koparılmamasını tavsiye ediyoruz” dedi.

Şifa kaynağı ve önemli bir bitki olması nedeniyle Beyşehir Gölü Milli Parkı’nda bahar döneminde çiçek açan göl soğanının yerlerinin tam olarak belirlenerek korunmasını, bu potansiyelin kullanılarak değerlendirilmesini ve ülke ekonomisine kazandırılmasını istediklerini belirten Büyükkafalı, “Bu bitkinin bulunduğu alanların çevrilmesi, tanıtılması, korunması ve hayvanların da bu sahalara girmemesi gerekiyor. Korunarak kullanılıp değerlendirilmesi gerekiyor. Beyşehir Gölü Milli Parkı da göl soğanının doğada yetiştiği ender alanlardan bir tanesidir. Nisan ayının ortalarında çıkan bu bitki, Mayıs ayı sonlarına kadar doğada görülebiliyor. Çiçeklendiği dönemde de bulunduğu alanlar bembeyaz bir görüntüye bürünüyor. Doğaseverler ile fotoğraf tutkunlarının da ilgisini çekiyor” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.