Site Rengi

DOLAR 32,6078
EURO 34,8089
ALTIN 2.494,00
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Sinop’un yeni gözdesi ’mavi yemiş’

TÜRKELİ’NİN YENİ GÖZDESİ MAVİ YEMİŞ SİNOP’UN TÜRKELİ İLÇESİNDE, İKİ ÜRETİCİ TARAFINDAN 25 DEKAR ARAZİ ÜZERİNE KURULU BAHÇEDE YETİŞTİRİLEN MAVİ YEMİŞ İLE İLK ETAPTA 1,5 TON ÜRÜN ALMAYI HEDEFLENİYOR.

12.03.2021
269
A+
A-

Sinop’un Türkeli ilçesinde, iki üretici tarafından 25 dekar arazi üzerine kurulu bahçede yetiştirilen ’mavi yemiş’ ile ilk etapta 1,5 ton ürün alınması hedefleniyor.

İlçeye bağlı Çatakörencik köyünde, iki üretici tarafından 25 dekar arazi üzerine kurulu bahçede yetiştirilmeye karar verilen mavi yemişin aynı zamanda kooperatif kurularak yaygınlaşmasını istediklerini belirten üretici Kadir Demirel, özellikle Karadeniz’in yüksek rakımlı bölgelerinin mavi yemiş yetiştirmekte elverişli olduğunu belirterek, “Mavi yemişi 5 çeşit olarak diktik. Erkenci ve geç çeşitleri var. Yüksek rakım bitkisi bunlar. Yaptığımız araştırmalar sonrası bu meyvenin bölgemiz için de uygun olduğu tespit edildi. Sonrasında kurum müdürleri ve iş insanlarının destekleriyle bahçemizde kurulumu gerçekleştirdik. Dekar başına 4 bin dolar civarında maliyeti tutuyor. İlk hasadı 2022 Haziran ayında alacağız” dedi.

“Kooperatif kurmayı planlıyoruz”

Türkeli, Ayancık, Çatalzeytin gibi sahil ilçelerde mavi yemiş üreticiliğinin yaygınlaşması ve bilinirliğini artırmak için kooperatif kurmayı planladıklarını ifade eden üretici Kadir Demirel, “Yetiştiriciliği özenle ve dikkatli yapıldığı takdirde önemli bir gelir kaynağı sağlayacağını düşünüyorum. Bu nedenle mavi yemiş pazarının da genişletmek ve gençlere iş sahası oluşturmak anlamında geleceği olan bir üreticilik alanı olduğunu düşünüyorum. Kilogramı 120 liradan satılan bir ürün. Tüm emeklerin karşılığını bulduğu güzel bir iş imkanı” ifadelerini kullandı.

Demirel, “Bu ürün 2000 yılından itibaren ülkemizde de yetiştirilmeye başlandı. Karadeniz’in ekolojik yapısı meyvenin yetişmesine oldukça uygun olduğu için son yıllarda üretimde bir artış söz konusu. Türkiye’de ve dünyada özellikle dondurma, pasta, meyve suyu, çay ve unlu mamuller yapımında ve ilaç sanayisinde kullanılıyor” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.