Site Rengi

DOLAR 32,3266
EURO 35,0730
ALTIN 2.302,01
BIST 9.039,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Testosteron yetersizliğine dikkat

ÜROLOJİ UZMANI OP. DR. CEMALETTİN CENGİZ BEYAZ, ERKEKLİK HORMONU OLARAK BİLİNEN TESTOSTERON SEVİYESİNİN AZALMASIYLA CİNSEL ARZUDA AZALMA, SERTLEŞME KAYBI, UNUTKANLIK VE HAFIZA KAYBI ORTAYA ÇIKARABİLECEĞİNE DİKKAT ÇEKTİ.

16.03.2021
102
A+
A-

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz, erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron seviyesinin azalmasıyla cinsel arzuda azalma, sertleşme kaybı, unutkanlık ve hafıza kaybı ortaya çıkarabileceğine dikkat çekti.

Testosteron hakkında bilgilendirmede bulunan Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz, “Yaşlanan erkekte androjen eksikliği, ileri yaşta ortaya çıkan testosteron hormonu düzeyindeki yetersizlikle kendini gösteren klinik ve biyokimyasal bir sendromdur.” dedi.

Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteronun erkeklerde üreme ve cinsel işlevlerin gelişimi ve sürdürülebilmesi için hayati önem taşıdığını söyleyen Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz, “Bu işlevlerin haricinde testosteron hormonu kas oluşumu, kemik mineralizasyonu, yağ metabolizması ve bilişsel fonksiyonların sağlığı için de gereklidir. Yaşlanan erkekte testosteron seviyelerinin azalması, Tip II Şeker Hastalığı ve Metabolik Sendrom riskini artırabildiği bilinmektedir.” şeklinde konuştu.

Cinsel arzuda azalma ve unutkanlık olabilir

Opr. Dr. Cemalettin Cengiz Beyaz, testosteron eksiliği neticesinde görülebilen şikayetleri de şöyle sıraladı: “Cinsel arzuda azalma, sertleşme kaybı, unutkanlık, hafıza kaybı, konsantrasyon güçlüğü, uykusuzluk, çökkünlük, sıcak basması, kas gücünde ve kitlesinde azalma, kemik yoğunluğunda azalma, kemik erimesi ve göbek çevresi yağ dokuda artış en çok görülebilen şikayetlerdendir.”

Vücudun sinyallerine dikkat!

Testosteron eksikliğinin orta yaş erkekler arasında yüzde 2-12 arasında rastlandığına dikkat çeken Dr. Beyaz, “Yukarıda belirttiğimiz şikayetler dışında testislerde küçülme, meme dokusunda büyüme, kıllanmada azalma, kaslarda incelme ve göbek etrafı yağ dokuda artış gibi fizik muayene bulguları varlığında laboratuvar testlerinde testosteron düşüklüğü tespit edilmesi ile tanı konulmuş olur. Benzer bulguların testosteron seviyesi normal olduğunda da ortaya çıkabileceği ve altta başka rahatsızlıkların var olabileceği unutulmamalıdır” dedi.

Düzenli spor ve diyet andojen eksikliğine iyi geliyor

Sağlıklı beslenme ve spor yapmanın testosteron yetersizliği belirtilerini hafiflettiğini ve hatta geciktirdiğinin altını çizen Beyaz, “Tedavide ilk olarak hastada yaşam tarzı değişiklikleri (düzenli spor ve diyet) önerilmelidir. Bunlarla beraber amaç eksik olan testosteron hormonunu normal fizyolojik seviyelere yükseltmek ve bu sayede hormon eksikliğinin hastalarda yol açabileceği problemleri ortadan kaldırmaktır. Bu amaçla ağızdan alınan haplar, cilde sürülen jeller ve kas içine uygulanabilen ilaçlar mevcuttur. İlaç tedavisi uzun süreli olacağı için bu hastalarda düzenli kan sayımı ve prostat hastalıkları açısından takip gerekmektedir” diyerek sözlerini sonlandırdı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.