Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Toprak ve fırından sanata giden yolculuk

OSMANGAZİ BELEDİYESİ MESLEK EDİNDİRME KURSLARI (OSMEK) BÜNYESİNDE AÇILAN ÇİNİ İŞLEMECİLİĞİ KURSUNA KATILAN KURSİYERLER, HER AŞAMASI İNCE İŞÇİLİK İSTEYEN ATA YADİGÂRI SANATI YAŞATIYOR.

24.05.2021
103
A+
A-

Osmangazi Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (OSMEK) bünyesinde açılan çini işlemeciliği kursuna katılan kursiyerler, her aşaması ince işçilik isteyen ata yadigârı sanatı yaşatıyor.

Osmanlı’dan günümüze geleneksel el sanatlarından olan çini işlemeciliği, OSMEK’te kadınların ellerinde âdetâ yeniden hayat buluyor. Hüdavendigâr Sosyal Gelişim Merkezi’nde haftanın 2 günü toplam 247 saat çalışacak olan 20 kursiyer, sanat sayesinde stresten uzaklaşıyor. Birbirinden güzel ürünler ortaya koyan usta eller, aynı zamanda aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Çini işlemeciliğinin aşamalarını anlatan kurs eğitmeni Şükran Şay, “Parşömen kâğıdına desen çizilip etrafından boncuk iğnesi ile deliniyor. Bisküvi (ham ürün) üzerine parşömen kâğıdı konulup kömür tozu dökülerek sünger ile üzerinden geçiliyor. Desen böylece bisküviye geçiriliyor. Tahrir boyası fırça yardımı ile sürülüyor. Tahrirlenen desene çini boyaları ile boyama işlemi yapılıyor. Daha sonra da 950-1000 dereceli çini fırınında pişiriliyor. Üzeri cam kaplanmış olarak çıkıyor” dedi.

Kurs sayesinde birçok kadının hayatına dokunduklarını söyleyen Şay, “Kursiyerlerimizle birlikte vazo, küp, kase gibi çeşitli ürünler üretiyoruz. Geleneksel ve modern tasarımda işlere imza atıyoruz. Kadınlarımız yaptıkları ürünlerle bir yandan motive olurken, diğer yandan satış yapabilme imkânı buluyorlar. Böylece ev ekonomilerine destek olabiliyorlar. Bizlere bu fırsatı sunduğu için Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar’a çok teşekkür ediyorum. Vaktini değerli geçirmek isteyen her yaştan insan kursumuza gelebilir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.