Site Rengi

DOLAR 32,3996
EURO 34,5594
ALTIN 2.380,76
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Tulumbacıların gözü kulağı olan 130 yıllık o kulenin öyküsü

AFYONKARAHİSAR’DA 1890’LI YILLARDA OSMANLI DÖNEMİNDE YAPILAN VE 1980’LERE KADAR KULLANILAN ‘YANGIN GÖZETLEME KULESİ’ ARADAN GEÇEN YILLARDA ATIL DURUMA GEÇTİ. BİR ZAMANLAR YÜZLERCE CAN İLE BİRLİKTE VATANDAŞIN MALLARININ KURTARILMASINA VESİLE OLAN VE BİNA ŞİMDİKİ GÖRÜNTÜSÜ İLE ADETA VEFASIZLIĞIN ÖRNEĞİ OLDU.

11.04.2021
90
A+
A-

Afyonkarahisar’da 1890’lı yıllarda Osmanlı döneminde yapılan ve 1980’lere kadar kullanılan yangın gözetleme kulesi, aradan geçen yıllarda atıl hale geldi. Bir zamanlar yüzlerce can ile birlikte vatandaşın mallarının kurtarılmasına vesile olan kule, şimdiki görüntüsü ile adeta vefasızlığın örneği oldu.

Tarihi Karahisar Kalesi’nin karşısındaki Hıdırlık Tepesi’ne 1890’lı yıllarda yangın gözetleme kulesi olarak yapılan ahşap bina, o dönem Osmanlı’nın itfaiye teşkilatı olan tulumbacıların kentteki adeta gözü ve kulağı oldu. Kentin en yüksek tepelerden biri olan Hıdırlık’a yapılan kule yüzlerce canın kurtarılmasını ve vatandaşların mal güvenliğinin korunmasını sağladı. 1950’li yıllardan sonra ise bina yangın gözetleme ile birlikte Ramazan topu patlatılması ve siren çalma merkezi olarak kullanıldı. Yapıldıktan yaklaşık 100 yıl sonra yani 1980 yılından itibaren teknolojide yaşanan gelişmeler ile bina atıl duruma geçti. 1990’lı yıllarda sahip çıkılmayınca madde kullanıcılarının mekanı haline gelen bina yakılıp yıkılarak tahrip edilince adeta harabeye döndü. Bir zamanlar işlevi ve konumu itibarı ile kentin en önemli binalarından biri olan kule yıkılmaya yüz tuttu.

“Bina restore edilip tarihe kazandırılmalı”

Binanın bulunduğu Fakipaşa Mahallesi Muhtarı Remzi Karataş, mahalleli olarak binanın durumuna çok üzüldüklerini kaydederek, sadece Fakipaşa Mahallesi değil Afyonkarahisar’ın geçmişten dolayı binaya vefa borcunun olduğunu dile getirdi. Binanın yangın gözetleme kulesi olarak kullanıldığı gibi Ramazan aylarında da top patlatmak için kullanıldığını belirten Karataş, binanın restore edilip tarihe kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Binanın içler acısı hali İhlas Haber Ajansı (İHA) tarafından havadan da drone ile görüntülendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.