Site Rengi

DOLAR 32,3606
EURO 34,9791
ALTIN 2.321,68
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Tunceli’de çiçek karakteri farklı yeni bir soğan türü tespit edildi

TUNCELİ’DE YAPILAN ARAZİ ÇALIŞMALARINDA YENİ BİR SOĞAN TÜRÜ TESPİT EDİLDİ. SOĞANA, BİLİMSEL İSİM OLARAK BİTKİYİ İLK KEZ FOTOĞRAFLAYAN ORMAN MUHAFAZA MEMURU MURAT ÖZEL İLE BİRLİKTE ARAZİ ÇALIŞMALARINI YÜRÜTEN DOÇ. DR. METİN ARMAĞAN’A İTHAFEN “ALLİUM MURATOZELİİ ARMAĞAN” İSMİ VERİLDİ. BİTKİNİN TÜRKÇE KARŞILIĞI İSE, “AZİZABDAL SOĞANI” OLDU.

08.05.2021
66
A+
A-

Tunceli’de yapılan arazi çalışmalarında çiçek ve yaprak karakterleriyle farklı yeni bir soğan türü tespit edildi. Soğana, bilimsel isim olarak bitkiyi ilk kez fotoğraflayan Orman Muhafaza Memuru Murat Özel ile birlikte arazi çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Metin Armağan’a ithafen bilimsel olarak “Allium muratozelii Armağan”, Türkçe olarak da “Azizabdal Soğanı” ismi verildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesinin desteğiyle Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Buharkent Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Metin Armağan tarafından 2014 yılından bu yana arazi çalışmaları yürütülüyor. Kentte yapılan arazi araştırmaları kapsamında şuana kadar 13’ü endemik 40 soğan türü tespit eden Doç. Dr. Armağan son olarak, çiçek ve yaprak karakterleriyle farklı yeni bir soğan türünü de keşfetti. Soğan türüne, onu ilk kez fotoğraflayan Orman Muhafaza Memuru Murat Özel ile arazi çalışmalarını yürüten Doç. Dr. Armağan’a ithafen bilimsel olarak “Allium muratozelii Armağan” ismi verildi, ayrıca Türkçe karşılığı da ’Azizabdal Soğanı’ oldu.

Çalışmalar kapsamında bilgi veren ve bilinen bitki türlerine benzemeyen bazı örneklerle karşılaştıklarını aktaran Doç. Dr. Metin Armağan, “Yaklaşık 5 yıl süren araştırma ve inceleme çalışmalarından sonra bunların yeni bir tür olduğuna karar verdik. Arazi çalışmalarını şahsımla birlikte yürüten ve bu bitkiyi ilk olarak fotoğraflayan Orman Muhafaza Memuru Murat Özel beye ithafen bitkinin bilimsel adı “Allium muratozelii Armağan” olarak verilmiştir” dedi.

Munzur Vadisi ve Azizabdal Dağı’nın güney taraflarında tespit edilen türe Türkçe olarak “Azizabdal Soğanı” ismi verildiğine aktaran Armağan, “Azizabdal Soğanı, çiçek ve yaprak karakterleri ile Gömülgen (Allium colchicifolium Boiss) türünden farklıdır. Bu soğanla birlikte, Tunceli’de 13’ü endemik olmak üzere toplam 40 Soğan (Allium) türü tespit edilmiştir” diye konuştu.

Doç. Dr. Metin Armağan tarafından geçtiğimiz yıl Tunceli’de yapılan arazi çalışmasında Türkiye Kırmızı Bitkiler Listesi’nde nesli tükenmiş olarak görülen Horoz Gülü tespit edilmişti. Çalışma kapsamında bitkinin asıl yaşam alanının Tunceli olduğu belirlenirken yüzlercesi de görüntülenmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.