Site Rengi

DOLAR 32,3891
EURO 34,5551
ALTIN 2.384,10
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Türk Dünyası Tonyukuk Parkı Altındağ’da açılıyor

ULUSLARARASI TÜRK AKADEMİSİ GİRİŞİMİYLE VE ALTINDAĞ BELEDİYESİ İŞBİRLİĞİNDE YAPILAN TÜRK DÜNYASI TONYUKUK PARKI VE BİLGE TONYUKUK YAZITI, TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANI MUSTAFA ŞENTOP TARAFINDAN AÇILACAK.

18.02.2021
83
A+
A-

Uluslararası Türk Akademisi ve Altındağ Belediyesi işbirliğinde Ankara’da yapılan Türk Dünyası Tonyukuk Parkı ve Bilge Tonyukuk Yazıtı’nın açılışı, 22 Şubat Pazartesi günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop tarafından yapılacak.

“Türk Dili Yılı” ve UNESCO’nun kararıyla Bilge Tonyukuk Yazıtı’nın dikilişinin 1300. yıl dönümüne ithafen Uluslararası Türk Akademisi ile Altındağ Belediyesi önemli bir iş birliğine imza atıyor. Bu kapsamda Altındağ’daki bir parka Türk Dünyası Tonyukuk Parkı ismi verildi. Park içerisinde Orta Asya’daki Orhun Irmağı Vadisi’ne 8. yüzyılda dikilmiş olan Bilge Tonyukuk Yazıtı’nın birebir aynısının da bulunduğu özel bir alan oluşturuldu. Parkın açılışını 22 Şubat Pazartesi günü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop gerçekleştirecek.

Türk dünyasının önemli devlet adamlarından Bilge Tonyukuk’un adının Altındağ’da yaşatılacak olmasından dolayı mutlu olduklarını belirten Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, “UNESCO tarafından geçtiğimiz yıl Bilge Tonyukuk yılı ilan edilmişti. Ancak pandemi nedeniyle planlanan birçok proje yarım kaldı. Bizde merkezi Kazakistan’da bulunan Uluslararası Türk Akademisi ile ortak bir çalışma yürüterek, içerisinde Tonyukuk Yazıtı’nın birebir aynısının olacağı bir yeşil alanımıza Türk Dünyası Tonyukuk Parkı adını verdik. Önemli bir kültürel değeri Altındağ’ımızda yaşatacak olmak bizler için gurur verici. Türk dünyasının ortak kuruluşu Türk Akademisi’nin böylesi projelere öncülük etmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanımız Sayın Mustafa Şentop tarafından açılışı yapılacak olan bu çalışmaya desteklerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Türkçe yılı” için anlamlı buluşma

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali ise şunları kaydetti:

“Türk dünyasının ortak kuruluşlarından olan Uluslararası Türk Akademisi’nin girişimiyle geçen yıl Tonyukuk abidesinin 1300. yıl dönümü bağlamında ‘Bilge Tonyukuk Yılı’ ilan edilmişti. UNESCO işbirliğinde Tonyukuk Yılı çerçevesinde düzenlenen birçok etkinlikler silsilesi ‘Türk Dünyası Tonyukuk Parkı’nın açılması ile taçlanmıştır. Bu açılışın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla ilan edilen ‘Türk Dili Yılı’nda yapılması ayrı bir önem kazandırmıştır. Tonyukuk abidesinin Ankara’ya dikilmesi projesine desteklerinden dolayı Altındağ Belediye Başkanı Sayın Asım Balcı’ya ve açılışa teşrifleriyle bizleri onurlandıran Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın Mustafa Şentop’a içtenlikle teşekkürlerimi ifade ediyorum. Artık Ankaralılar Ötüken’e gitmeden Bilge Tonyukuk abidesini ziyaret edebilecekler.”

“Bilgi ve bilgeliğin sembolü”

Türk dünyasıyla ilgili çalışmalar yürüten Bozok Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Kürşad Zorlu da etkinliğin çok anlamlı olacağını ifade ederek, “Türk tarihinin akışına bakıldığında devlet yönetiminde bir ‘Tonyukuk felsefesi’ olduğunu görebiliyoruz. Özellikle o dönem bilgi ve bilgelik tüm devleti kuşatan bir arma görünümündeydi” dedi.

Bilge Tonyukuk Yazıtı’nın Ulan Batur’a yaklaşık 45 kilometre mesafede bir arazide açıkta durduğunu hatırlatan Zorlu, “Şehre giden yolun 11 kilometrelik kısmı Türkiye tarafından yapılmıştır. Ancak bugün anıtın iklim ve arazi koşulları sebebiyle zarar görebileceği belirtiliyor. Çok geçmeden tarım alanı ya da yerleşim bölgelerinin içinde kalabilir. Dolayısıyla bu anlamlı etkinlik bunun da gündeme gelmesi için bir vesile olabilecektir” dedi.

Bilge Tonyukuk kimdir?

Bilge Tonyukuk, adı bilinen ilk Türk yazar, tarihçi ve büyük devlet adamıdır. Tonyukuk, 8. asırda Göktürkler devrinde yaşamış, İlteriş Kağan, Kapagan Kağan, Bögü Han ile Bilge Kağan’a baş vezirlik yapmış, bazı savaşlarda başkomutan olarak vazife görmüştür.

Bilge Tonyukuk Yazıtı

Yazıt, Göktürkler devrinde başkomutanlık ve vezirlik yapmış olan Bilge Tonyukuk tarafından diktirilmiştir. Bilge Tonyukuk’un yaşadığı döneme ait tarihi olaylara yer verilen yazıtta bağımsızlık için verilen mücadeleler ve Türklerin savaş teknikleri üzerine anektotlar yer alıyor. Yazıt, ‘Türk’ adının geçtiği ilk buluntu olarak biliniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.