Site Rengi

DOLAR 32,2483
EURO 34,6782
ALTIN 2.401,96
BIST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C
Paz 20°C

Türkiye’de üreyip Afrika’da yaşayan tek akbaba türü Kapadokya’da objektiflere yansıdı

TÜRKİYE’DE ÜREYEN VE AFRİKA’DA YAŞAYAN TEK AKBABA TÜRÜ OLAN “KÜÇÜK AKBABA” KAPADOKYA’DA İLK KEZ FOTOĞRAFLANDI. NEVŞEHİR’İN MERKEZ İLÇEYE BAĞLI ORTAHİSAR VADİSİNDE GÖRÜLEN KÜÇÜK AKBABA FOTOĞRAF SANATÇISI GALİP HASAN TEMUR TARAFINDAN FOTOĞRAFLANDI.

08.04.2021
90
A+
A-

Türkiye’de üreyen ve Afrika’da yaşayan tek akbaba türü olan ve nadir görülen “küçük akbaba”, Kapadokya’da fotoğraf sanatçısı Galip Hasan Temur tarafından fotoğraflandı.

Türkiye’de üreyen ve Afrika’da yaşayan tek akbaba türü olan “küçük akbaba” Kapadokya’da ilk kez fotoğraflandı. Nevşehir’in merkez ilçeye bağlı Ortahisar vadisinde görülen küçük akbaba, fotoğraf sanatçısı Galip Hasan Temur tarafından fotoğraflandı.

Anadolu’da yaşayan en küçük akbaba türü olan küçük akbabalar, en çok bulunan tür olsa da sayıları her geçen gün azalıyor. Siyah, beyaz kanat tüyleri ve kama şeklinde kuyruğu ile havada kolayca fark edilen türün erginleri, yakından görülen sarı yüzleri, kursakları ve dik dik duran beyaz kafa tüyleri ile son derece gösterişlidir. Kışı Afrika’da geçirip üremek için mart, nisan aylarında Anadolu’ya gelen küçük akbaba, Türkiye’de üreyip Afrika’da kışlayan tek akbaba türü. Göç sırasında bir günde 500 kilometreden çok yol alabilen bu tür, diğer gündüz göçmenleri gibi ısınma ile oluşan termal hava akımlarını kullanır. Bozkırların ortasındaki vadilerin kayalık yüzlerindeki mağaralara ve oyuklara yuva yaparlar. Yuva alanlarını ve eşlerini genellikle ömürleri boyunca değiştirmeyen küçük akbabalar, her üreme döneminde bir veya iki yumurta yapar. Yavruların üreme olgunluğuna gelmesi ile siyah beyaz ergin tüy rengini edinmesi 4 ila 5 yıl sürer. En önemli özellikleri taş ile yumurta kırmak olan tür, alet kullanabilen hayvanlardan biri olarak tanınır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.