Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Türkiye’nin 3. büyük ovasında çiftçiler ekime başladı

3 MİLYON 570 BİN DÖNÜM TARIM ARAZİSİ İLE TÜRKİYE’NİN ÜÇÜNCÜ EKİLEBİLİR ALANINA SAHİP OLAN MUŞ OVASINDA TARLAYA İNEN ÇİFTÇİLER MAHSULLERİNİ EKMEYE BAŞLADI.

20.04.2021
132
A+
A-

3 milyon 570 bin dönüm tarım arazisi ile Türkiye’nin üçüncü ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası’nda tarlaya inen çiftçiler mahsullerini ekmeye başladı.

Kentte havaların ısınmasıyla traktörlerin kontağını açan çiftçiler, buğday başta olmak üzere şeker pancarı, arpa, fasulye, yulaf, ayçiçeği ve mısır gibi birçok ürünü toprakla buluşturuyor. Yılın yaklaşık 6-7 ayını Muş, Bulanık, Malazgirt ve Liz ovalarında geçiren çiftçiler, tek geçim kaynağı olan tarıma 4 elle sarıldı.

Ekinleri yerinde inceleyen Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, Muş Ovası’nın kendi sınıfında üçüncü büyük alana sahip olduğunu kaydetti. Muş’ta genel olarak 2 milyon 800 bin dönüm ova olmak üzere 3 milyon 570 bin dönüm civarında ekilebilir tarım arazinin olduğunu ifade eden Aydın, “Şu anda çiftçilerimiz ilkbahar mevsimiyle arazilerinde kimisi tohum ekiyor, kimisi ürününü gübreliyor. Tabi yoğun olarak ekilen ürünlerimizin başında buğday gelmektedir. Geçen yıl 1 milyon 130 dönüm civarında buğday ekilişi oldu. Bu senede bunun en az yüzde beş artışla 1 milyon 200 bin civarına çıkmasını bekliyoruz” dedi.

“Şu anda herhangi bir kuraklık tehlikesi yok”

Yağışların bu şekilde devam etmesi durumunda kuraklıkla karşılaşılmayacağını aktaran Aydın, “Bu sene iyi bir ürün bekliyorum Muş genelinden. İl dışında olan çiftçilerimizin de şu anda kente gelip ekim yaptıklarını görüyoruz. Tarımsal alanda bir sıkıntı olacağına inanmıyorum, düşünmüyorum ve hatta iyi bir etki olacağına da inanıyorum. İnşallah ilimizde üretilecek olan buğday ve şeker pancarlarını çevre il ve Türkiye’nin çeşitli kentlerine göndereceğiz. Geçen seneye göre tarıma bir rağbet var. Pandemi veya tarımsal ürünlerin fiyatlarının makul bir düzeye gelmesinden de olabilir. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak çiftçilerimize yazlık buğday projesi uyguladık ve yüzde 75 hibeyle dağıtım yaptık. 28 bin dönüm civarında devlet destekli buğdaylarımızın da ekimi yapıldı” ifadelerini kullandı.

“Yaklaşık 6-7 ay bu işin içerisinde oluyoruz”

Pancar ekimi yapan çiftçilerden Furkan Akar da, şu anda nadas yaptığını ve ardından şeker pancarı ekimini yapacağını ifade etti. Çiftçiler olarak sahaya indiklerini anlatan Akar, “Pancarın ardından buğday, arpa, yulaf gibi ekimlerimizi yapıyoruz. Bazen kuru bazen de sulu ekim yapıyoruz. Pancar baş verdikten sonra çapalama işlemimiz var. Bunun ardından ilaçlama yapıyoruz ve boy gübresi ile tırtıl ilacı uyguluyoruz. Pancara 4-5 ay su vermemizin ardından ekim ayında pancar sökümü yapıp şeker fabrikasına teslimini sağlıyoruz. Yaklaşık 6-7 ay bu işin içerisinde oluyoruz. Çiftçiler olarak geçim kaynağımız tarım” diye konuştu.

“Yaklaşık bin 200 ton pancar bekliyorum”

Merkeze bağlı Tabanlı köyünde 200 dönüm alanda pancar ekimi yapan çiftçilerden Ayhan Bağlı ise “Pancar ekimine başladık. Yağmur durduğundan dolayı bir an evvel çalışmalarımızı bitirmeyi planlıyoruz. Burada 200 dönüm arazide pancar ekimi yaptım ve yaklaşık bin 200 ton pancar bekliyorum. Sezon sonuna kadar tarlanın içindeyiz. Tek geçim kaynağımız tarım olduğu için mecburen uğraşıyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.