Site Rengi

DOLAR 32,5304
EURO 34,9073
ALTIN 2.444,05
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 18°C
Per 19°C

Üniversite patent şampiyonu İGÜ oldu

PATENT EFFECT, TÜRKİYE’NİN 2020 PATENT RAPORUNU AÇIKLADI. RAPORA GÖRE, İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ’NİN (İGÜ) 92 PATENT BAŞVURUSU İLE ÜNİVERSİTE PATENT ŞAMPİYONU OLDUĞU BİLDİRİLDİ. 571 BAŞVURUYA ULAŞAN İGÜ, PATENT PORTFÖYÜNÜ İSE YÜZDE 119 ORANINDA BÜYÜTTÜ.

25.05.2021
116
A+
A-

Patent Effect, Türkiye’nin 2020 patent raporunu açıkladı. Rapora göre, İstanbul Gelişim Üniversitesi’nin (İGÜ) 92 patent başvurusu ile üniversite patent şampiyonu olduğu bildirildi. 571 başvuruya ulaşan İGÜ, patent portföyünü ise yüzde 119 oranında büyüttü.

Rapora göre, üniversitelerin lisanslanan patent ya da faydalı model sayısı 2019 yılında 28 iken, 2020 yılında 49’a ulaştı. Üniversitelerin ticarileştirme sayısı ise 2019 yılında 28 iken, 2020 yılında 46 oldu. Toplamda ticarileştirme sayısı 121 olurken, ticarileşen patent sayısı ise 117’ye ulaştı. 2020’de en az 1 adet ticarileştirme yapan üniversite sayısı 16 oldu. Böylelikle en az 1 adet ticarileştirme yapan üniversite sayısı 23’e çıktı.

“Salgına rağmen patent başvuruları arttı”

Kovid-19 salgınına rağmen patent başvurularının arttığını belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli, “Açıklanan raporlar gösteriyor ki, patent başvuruları yüzde 50, faydalı model başvuruları ise yüzde 111 civarında artmış durumda. Salgın sürecinde ise özellikle sağlık ve salgınla mücadele ürünleriyle ilgili çok miktarda patent ve faydalı model başvurusu yapıldığı ifade ediliyor” diye konuştu.

“Patentlerden elde edeceğimiz kazançları artıracağız”

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) Prof. Dr. Yekta Saraç’ın öncülüğünde üniversite-sanayi iş birliğini odağına alan çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Abdülkadir Gayretli, “Sanayi Bakanlığı KOSGEB Başkanlığınca başarılı bulunarak ‘Gelişim Biotech Tekmer’ kuluçka merkezini kurduk. Temel bilim ve mühendislik alanlarında projeler üreten tüm girişimcilere ortak bir çalışma alanı sunuyor, kuluçka merkezi ile Türkiye’de bilime ve ekonomiye katkı sağlıyoruz. Girişimcileri, sektör temsilcileri yatırımcılar ile buluşturup, nitelikli iş birliklerine zemin hazırlıyor, lisansladığımız patentlerden elde edeceğimiz kazançları artırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.