Site Rengi

DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Usta ellerde üretilen ‘Yayıklar’ Türkiye’nin dört bir yanından talep görüyor

USTA ELLERDE ÜRETİLEN ‘YAYIKLAR’ TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN TALEP GÖRÜYOR

16.04.2021
113
A+
A-

Ağrı’da baba mesleği olan marangozluk mesleğini sürdüren 63 yaşındaki Hikmet Elkatmış, çam ağacından yaptığı ve Osmanlı geleneği olarak bilinen yayıkları Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiyor.

Ağrı’da Sanayi Sitesinde bulunan atölyesinde babasından öğrendiği meslek olan marangozluk mesleğini yapan 63 yaşındaki Hikmet Elkatmış, 15 yaşından beri ahşap yayık yapıyor. Teknolojiye direnen ve büyük bir emek verilerek yapılan yayıklar, Türkiye’nin dört bir yanından talep görüyor. Yaklaşık 50 yıldır uğraştığı ahşap yayık yapımıyla hem zaman geçirip hem de para kazanan Hikmet Elkatmış, günün erken saatlerinde atölyesine gelerek içerisinde ayran ve tereyağı yapılan yayıklar için kolları sıvıyor.

“Yayıklar çam ağacından yapıldığı için içerisindeki ürünlerin tadı daha güzel oluyor”

Ahşabın ayrana lezzet verdiğini ve teknolojiye direnen yayıkların eski zamanlarda daha yaygın kullanıldığını söyleyen Hikmet Elkatmış, yayık yapımının büyük bir emek istediğini belirterek, ” Bu meslek baba mesleğidir. Çocukken başladım hala devam ediyorum. Bunların içinde genelde ayran yapıyorlar. Ben bunları dağ köylerine satıyorum. Yayıklar Osmanlı zamanından kalma bir gelenektir. Çok eskiye dayanıyor. Bunun içinde yapılan ayran ve yağ çok iyi olur. Yayıklar çam ağacından yapıldığı için içerisindeki ürünlerin tadı daha güzel oluyor. Bunu yapmak çok emek istiyor. Bir tanesini yapmak iki gün sürüyor. Yayıkların içini kavuruyorum koku yapmasın diye. Su geçirmiyor. Bunların elektrikli olanları da var fakat onların tadı yok. Yayıklarda yapılanların tadı daha güzel oluyor. Tüm Ağrı bunu benden alıyor. Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiyorum ben. İranlılara bile sattım. Sipariş usulü de çalışıyorum hazırlayıp atölyeme de koyuyorum. Haftada 6 tane yapıyorum.” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.