Site Rengi

DOLAR 32,5476
EURO 34,9203
ALTIN 2.442,27
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda sevindiren gelişme

KAYSERİ DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİNİN ALADAĞLAR YABAN HAYATI GELİŞTİRME SAHASI’NDA YAPTIĞI ÇALIŞMALARDA 2003 YILINDA 28 OLAN YABAN KEÇİSİ SAYISININ 1783 OLARAK BELİRLENDİ.

10.05.2021
75
A+
A-

Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerinin Aladağlar Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda yaptığı çalışmalarda 2003 yılında 28 olan yaban keçisi sayısı, 2020 yılında 1783 olarak belirlendi.

Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne bağlı Yahyalı, Pınarbaşı, Develi ve Sultan Sazlığı Şefliği ekipleri Yahyalı Aladağlar Yaban Hayatı Geliştirme sahasına ulaşım sağlayan dört farklı yoldan giriş yaparak gün ağarmadan alanda koruma ve inceleme çalışmaları yaptı.

Yapılan kontrollerde Yahyalı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda yasa dışı avcıya rastlanmazken alanın gerçek sahipleri olan yaban keçileri de koruma ekipleri tarafından gözlemlendi.

Çevresel atıklar, kaçak avcılık, hastalık gibi etkenler yüzünden sayıları neredeyse tükenmek üzere olan yaban keçilerinin sayısı, 2003 yılı başlarında yapılan envanter çalışmalarında 28 olarak tespit edilmişti.

Yaban keçilerinin popülasyonunun artırılması için alan 2005 yılında Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilmesinin ardından sahaya 2 gözetleme kulesi yapılmış ve alanın saha bekçileri ve foto kapanlar tarafından 24 saat izlenmeye başlanmıştı.

Soğuk kış aylarının olumsuz etkilerini hafifletmek adına, bölgede yemleme çalışmaları yapılırken, Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne yapılan ihbarlar 7/24 değerlendirildi.

Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’nün 15 yıl boyunca yaptığı denetimler sonucunda 2020 yılında yapılan envanter çalışmalarında yaban keçisi nüfusu 1783 olarak resmi kayıtlara geçti.

Avrupa, Anadolu, Orta Doğu ve Orta Asya’da yaşayan keçi türü olan yaban keçisi vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi büyük olan türlerin sıralandığı hassas türler kategorisinde yer almakta ve 2020 -2021 Merkez Av Komisyonunca avlanması yasak olup cezası 60.000 TL’dir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.