Site Rengi

DOLAR 32,5559
EURO 34,8662
ALTIN 2.425,23
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Yarım asırdır özenle ağları tamir ediyorlar

FOÇA İLÇESİNDE YAŞAYAN BALIKÇILAR, YIRTILAN, KOPAN, PARÇALANAN AĞLARI ÖZENLE TAMİR EDİYOR

16.05.2021
208
A+
A-

İzmir’in Foça ilçesinde yaşayan balıkçılar, neredeyse yarım asırdır özenle ağ tamiri yaparak geçimlerini bu sektörden sağlıyor.

Foça ilçesinde yaşayan balıkçılar, yırtılan, kopan, parçalanan ağları özenle tamir ediyor. Kentte bu işi neredeyse yarım asırdır sürdüren ve geçimini bu sektörden sağlayan balıkçılar da var. 16 yaşında balıkçılığa başlayan 45 yıllık balıkçı Sefer Yolcu (61), sabah saatlerinde başladıkları ağ onarımını akşama kadar devam ettirdiklerini söyledi. Yolcu, “Mayıs sonuna kadar bu bakım sürer. Ondan sonra balıkçıların tekne bakımları başlar” ifadesini kullandı.

“Zor bir meslek, geçinmek çok zor”

Yolcu, “Zor bir meslek; ağları yunuslar parçalıyor, taşa takılıyor. Geçinmek çok zor. Bu iş ancak emekliyken yapılacak bir iş. Çünkü devamlı ağlar yırtılıyor ve masraf çıkıyor. Bakımlarını yaparken ağları seriyoruz, kurutuyoruz, lampasa dediğimiz bezlerin üzerine takıp ağların gözlerini örüyoruz ama çok yırtılıyor. Bizim Foça’nın denizi taşlı, o yüzden çok yırtılıyor. Bu meslek çok zor bir meslek. Foça rüzgar altı bir yer olduğu için ayda 3 ya da 5 kere denize çıkabiliyoruz. Ağları hazır alıyoruz, kurşunları ve mantarları kendimiz takıyoruz. Ağları İstanbul’dan getirtiyoruz, bir de İzmir’den alıyoruz” dedi.

48 yıllık balıkçı Mustafa Kıtı da, “Bir balıkçının ağı sağlam olacak. Bu bakım olmazsa olmazdır. Ağsız balıkçılık olmaz, zarar yaptığın zaman günübirlik çıkarırsın tamirini yaparsın. Eğer günübirlik tamir edilmezse ağ zarar görür. Bizim ruhsatlı teknelerin her sene vizeleri var, bakımı var. Bunlar küçük balıkçıya külfet oluyor” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.