Site Rengi

DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

“Yas ve Melankoli” semineri

SEMİNER, PUAMER MÜDÜR YARDIMCISI ÖĞR. GÖR. AYSU GÜL ŞANLİ’NİN SUNUMUYLA, KLİNİK PSİKOLOG VE ÖĞR. GÖR. UĞUR KAÇMAZ TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

18.05.2021
77
A+
A-

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Psikoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (PUAMER) tarafından “Yas ve Melankoli” semineri düzenlendi.

Seminer, PUAMER Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Aysu Gül Şanli’nin sunumuyla, Klinik Psikolog ve Öğr. Gör. Uğur Kaçmaz tarafından gerçekleştirildi. Tüm katılımcılara açık olan etkinlik OMÜ Youtube kanalı üzerinden canlı yayınla gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmasında PUAMER Müdür Yardımcısı Şanli, PUAMER’in faaliyet alanları hakkında bilgilendirmeler yaparak sözü Öğr. Gör. Uğur Kaçmaz’a bıraktı. Kaçmaz, katılımcılara melankolinin tarihçesi, yas süreci ve sağlıklı yas kavramı hakkında detaylı bilgiler verdi.

Kaçmaz, 1915 yılında yazılıp 1917 yılında yayınlanan Sigmund Frued’un Yas ve Melankoli metnini temel alarak her iki tablonun yapısal özelliklerini kıyaslayarak değerlendirirken, kadim kökleri olan melankoli hastalığının tarihçesi; sinema, felsefe ve sanatsal konular ile ilişkisine de değindi.

Kaçmaz, “Kovid-19 pandemisinin yaşandığı günümüzde depresif belirtiler ve yaşanılan kayıplar, bireysel ve toplumsal gündemimizi işgal etmektedir. Fakat insanlık tarihinde bu denli kötü ve karamsar süreçlerin yaşandığı dönemlerin varlığı da bilinmektedir. Bu dönemlerin biri yüzyıl önce; İspanyol gribi pandemisinin yaşandığı ve Birinci Dünya Savaşı’nın yıkıcı tahribatlarının olduğu dönemdir. Tam da böyle bir ortamda Freud’un Yas ve Melankoli makalesi ilk okumalarını gerçekleştirmiştir. Günümüzde yaşadığımız bu zorlu süreçler ile baş edebilmek adına, aynı metni okumak ve üzerinde değerlendirmeler yapmak anlamlı olacaktır. İnsanlık tarihinde tekrar tekrar yaşanılan yıkıcılığın, kayıpların ve melankolik yapıların ortak bir metin üzerinden ele alınışı faydalı olacaktır” dedi.

Etkinlik sonrasında PUAMER Müdürü Prof. Dr. Bozkurt Koç, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.