Site Rengi

DOLAR 32,2614
EURO 34,6629
ALTIN 2.398,02
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Yaşayan Osmanlı sanatı “çini”

ORDU’NUN ÜNYE İLÇESİ MÜRÜVVET VİDİNLİ HALK EĞİTİM MERKEZİNDE TEZHİP VE ÇİNİ ÖĞRETMENLİĞİ YAPAN BERNA SARAÇ, KÜLTÜR DEĞERLERİNİN YAŞATILMASI VE KORUNMASI İÇİN UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ OSMANLI’DAN KALMA ÇİNİ SANATLARI İÇİN ÖĞRENCİLERİ İLE BİR ARAYA GELİYOR.

24.05.2021
80
A+
A-

Ordu’nun Ünye ilçesi Mürüvvet Vidinli Halk Eğitim Merkezi’nde tezhip ve çini öğretmenliği yapan Berna Saraç, kültür değerlerinin yaşatılması ve korunması için unutulmaya yüz tutmuş Osmanlı’dan kalma çini sanatları için öğrencileri ile bir araya geliyor. Birçok kadının başvurduğu bu kurslar hem gelir kapısı hem de Osmanlı’dan kalan tarihi yaşatıyor.

“Minyatür Osmanlı’da sahne canlandırma, tezhip ise hat süsleme sanatıdır”

Minyatür Osmanlı’da sahne canlandırma ve tezhibin ise hat süsleme sanatı olduğunu söyleyen tezhip ve çini öğretmeni 28 yaşındaki Berna Saraç, ”Bir Osmanlı sanatı olan tezhip ve minyatür hiçbir şekilde formu bozulmayan her şeyin el ve hayal gücüyle yapıldığı bir sanattır. Minyatür Osmanlı’da sahne canlandırma sanatıdır. Savaş, kutlama, gibi sahnelerin belirli biyografilerde çizip canlandırıyoruz. Bu sanat da ezme altın tozu, guaj boya ve taş sulu boyalar kullanılır. Tezhip ise minyatür ile karıştırılarak da kullanılır çünkü Osmanlı sanatının uzun yıllar boyunca yaşamasını hedefliyoruz. Tezhip hat süsleme sanatı olarak geçiyor. Tezhip ve minyatürü bazen bir objeye, cama, ahşap bavula, duvara ve aynaya işleyebiliyoruz ama tezhip genelde altın tozu ile hat süslemeye daha çok yakışıyor. Buradaki çalışmaların tasarımları bana aittir. Her öğrencimin kendi evinde kendine has çalışması ve tasarımlarının olmasını istiyorum. Bize verilen olanaklar doğrultusunda tezhibi ve minyatürü olabildiğince nesilden nesile aktarmayı amaçlıyoruz. Şu ana kadar 100’e yakın öğrenci yetiştirdim. Şu an pandemi nedeniyle toplamda 12 öğrencim var. Pandemiden önce daha kalabalık çalışıyorduk“ dedi.

“Osmanlı’dan bu yana yaşayan sanat”

Osmanlı’dan günümüze bu sanatın hiç bozulmadan geldiğini sözlerine ekleyen Saraç, “Çini topraktan gelip toprağa gider mantığıyla ortaya çıkmış bir sanattır. Osmanlı’dan bu yana hiç bozulmadan gelişerek gelmiştir. Çini’nin evrilme süreci; çamurun bisküviye dönüşmesi, bisküvinin fırında pişip boyandıktan sonra sırlanıp fırında 1500-2000 derecelerde pişip porselene dönmesidir. Çini nasıl topraktan geliyorsa boyaları da topraktan gelir. Çini’de hiçbir şekilde kimyasal kullanımı yoktur. Topraklara renk vermek içinde bitkilerin özü kullanılır. Çininin fırında pişme süresi 3 gün sürer ve yabancı kimyasal maddeler kullanılırsa çini fırında patlar” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.