Site Rengi

DOLAR 32,4481
EURO 34,4526
ALTIN 2.489,25
BIST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Zeytinin kalitesi için budama şart

BALIKESİR’İN EDREMİT KÖRFEZİNDE ZEYTİN HASADI SONRASINDA GELECEK YIL DAHA FAZLA VE KALİTELİ ZEYTİN ÜRÜNÜ ALMAK İÇİN ZEYTİN AĞAÇLARI BUDANMAYA BAŞLANDI.

17.02.2021
86
A+
A-

Balıkesir’in Edremit Körfezinde zeytin hasadı sonrasında gelecek yıl daha fazla ve kaliteli zeytin ürünü almak için zeytin ağaçları budanmaya başlandı.

Balıkesir Üniversitesi Edremit Meslek Yüksekokulu Zeytincilik Bölümü’nde öğretim üyesi Mücahit Kıvrak “Edremit Körfezi’ nde 2021 yılında budama mevsimi başladı. Havalar bundan sonra müsaade ettiği ölçüde, yağmurun olmadığı dönemlerde, biz budamayı yapıyoruz. Budamanın farklı tipleri var. Burada şimdi ağaçlar eski olduğu için eski mahsul budamasını yapıyoruz ağaçlarımızda. Ağaçlarda budama yapmazsak önümüzdeki sene verim veren dalların sayısını azaltmış oluyoruz. Bu yüzden de ağaçlarda her yıl belli ölçülerde budama yapmamız gerekiyor. Bunları ağaçların ince kırık dallarının alınması veya hastalıklı dallarının alınması, kışın fırtınadan dondan zarar görmüşse onların çıkartılması ve yaşlı dalların, büyük kalın dalların, çıkartılması olarak düşünülebilir. Bir de köklerden, kök bölgesinden özellikle, ağaçlarda sürgün çıkar. Bunların da ayıklanması lazım. Bunlar hem ağacın enerjisini alırlar hem de hasat zamanı hasat yaygılarının yayılmasında zorluk çıkartırlar. Bu yüzden de onların temizlenmesi için budama yapılması gerekir.”dedi.

Kıvrak zeytin ağaçlarının düzenli olarak budanması gerektiğini vurgulayarak “Zeytin ağacı bir müddet sonra budanmazsa eğer çalılaşma formuna girer. Bildiğiniz Akdeniz tipi çalı haline dönüşür. Zamanla ağaç kendini geriye doğru öldürür ve bir müddet sonra verimden düşer. Zaten delicelerle akıllıların arasında böyle bir fark var. Zeytin ağacı her yıl budanırsa ömrü daha fazla olur.”dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.