Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Ak pelikanların göçü bu yıl da görüntülendi

DOĞA FOTOĞRAFÇISI ALPER TÜYDEŞ, HER YIL TAKİP ETTİĞİ BÜYÜK AK PELİKAN GÖÇÜNÜ BU YILDA FOTOĞRAFLAMAYI BAŞARDI. MANYAS GÖLÜNDE BİNLERCE BİRHEYDEN OLUŞAN PELİKAN SÜRÜSÜNÜN AYNI ANDA AVLANMA GÖRÜNTÜLERİ İSE BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI.

13.04.2021
199
A+
A-

Ak pelikanların göçü bu yılda görüntülendi. Doğa Fotoğrafçısı Alper Tüydeş, her yıl takip ettiği büyük ak pelikan göçünü bu yıl da fotoğraflamayı başardı.

Kocaçay Deltası, Manyas ve Uluabat Göllerinde arazi çalışmalarını sıklaştıran Tüydeş elde ettiği verileri de uluslararası kuş gözlem platfromlarında ve halkalama istasyonları ile paylaşıyor. Bahar göçüyle birlikte pek çok göçmen kuş gibi pelikanların da güneyden kuzeye göç ettiğini belirterek, “Ak Pelikanlar kışı Afrika’da geçirdikten sonra her yıl binlerce kilometre uçarak Romanya Tuna Nehri Deltasına gidiyorlar. Ve bu göç yolculuklarında Hatay’dan ülkemize girip Kapıdağ Yarımadası üzerinden Trakya’ya geçerek Bulgaristan üstünden Romanya’ya ulaşıyor. Genelde güzergahları aynıdır ve hiç değişmez. Çok nadir İstanbul ve Çanakkale Boğazını kullanırlar. Ortalama 45 bin pelikan bahar göçünde bu güzergahtan göç ediyor. Sürüler parça parça ve en az bin ile 9 bin pelikandan oluşabiliyor. Ve bu hayvanların konacakları taşkın alanları tarım başta olmak üzere çeşitli şekillerde yok edildiği için artık çok alternatifleri yok. Bu alanları korumalıyız” dedi.

Görüntüleri Manyas Kuş Cennetinde çektiğini belirten Tüydeş, “2014 yılından beri pelikanları bölgede takip ediyorum. Nerelere konuyorlar, nerelerden geçiyorlar. En çok nerede besleniyorlar. Hatta bu çalışmaların sonucunda Doğa Derneği ve Karacabey Belediyesi işbirliği ile 2 yıl pelikan göçü izleme etkinliği bile yaptık. Binlerce sürüye şahit oldum ama hayatımda ilk onlara bu kadar yaklaştım. Adeta aralarında kaldım. Doğanın bana büyük bir lütfu oldu o anlar. Hayatım boyunca unutamam” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.