Site Rengi

DOLAR 32,5433
EURO 34,9184
ALTIN 2.430,06
BIST 9.709,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Anneannelerin motifleri günümüz modasına uyarlandı

KÜLTÜR BAKANLIĞI GELENEKSEL EL SANATLARI SANATÇISI KURS HOCASI ZAHİDE DURMAZ AKAR’IN VERDİĞİ KURSA KATILAN KURSİYERLER HEM EV EKONOMİLERİNE KATKI SAĞLIYOR HEM DE PANDEMİ SÜRECİNDE KURSTA STRES ATIYOR.

27.04.2021
74
A+
A-

Geçmişte banyo lifleri ve paspas olarak işlenen tığ ve şiş örgüleri, günümüzde modanın gözde motifleri haline geldi

Adıyaman Halk eğitim Merkezi’nin Tığ ve Şiş Örgüsü kursuyla geçmiş kültürler gelecek nesillere aktarılıyor. Şimdiki orta kuşak neslin anneanneleri ve babaanneleri tarafından banyo lifleri, paspaslar divan örtülerinde kullanılan örgü motifleri, bugün de elbiselerde yer alıyor. Örgü elbiseler bir çok modelist tarafından defilelerde kullanılıyor. Modernize edilen değişik motiflerdeki örgüler ceket, süveter, manto, pantolon, fular, şal başta olmak üzere birçok giyside kullanılıyor.

Kültür Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı Kurs Hocası Zahide Durmaz Akar’ın verdiği kursa katılan kursiyerler hem ev ekonomilerine katkı sağlıyor hem de pandemi sürecinde kursta stres atıyor.

Kursiyerler, anneannelerinin, babaannelerinin yaptığı el işlerinin modernize olarak şimdi tekrar kullanıldığını dile getirdi. Düzenlenen kursta hem el işini geliştirdiklerini hem de aile bütçesine katkı sağladıklarını ifade eden kursiyerler, kursların kendilerine terapi gibi geldiğini söyledi.

Kültür Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı Kurs Hocası Zahide Durmaz Akar, amaçlarının unutulmaya yüz tutmuş olan desenleri, motifleri geleceğe taşımak olduğunu belirterek, “Ekonomik sıkıntı yaşayan kursiyerlerimizin hem ev ekonomilerine katkıda bulunmaları, hem de motifleri günümüz şartlarına uyarlayarak, modern bir çalışma hazırlayarak kursumuzu sürdürüyoruz. Geçmişte daha çok şiş ve tığ örücülüğünde klasik paspaslar, lifler, anne yelekleri, divan örtüleri örülürdü. Ama şimdi ceketler, süveterler, uzun mantolar, pantolonlar, fularlar, şallar başta olmak üzere çeşitli ürünler yapıyoruz. Ünlü modacıların tercih ettiği, desenler ve motifler, dünyada ki modelistlerin defile yaparak kullanmış olduğu tarzda çalışmalar yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.