Site Rengi

DOLAR 32,5909
EURO 34,8629
ALTIN 2.504,91
BIST 9.682,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Antalya’ya serviks kanseri taramasında birincilik ödülü

SAĞLIK BAKANLIĞI KANSER DAİRE BAŞKANLIĞI TARAFINDAN ANTALYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ VERİLDİ. ANTALYA İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. ÜNAL HÜLÜR, SUNULAN BİRİNCİLİK ÖDÜL BELGESİNİ KANSER BİRİMİ ÇALIŞANLARI İLE BİRLİKTE ALDI.

30.03.2021
173
A+
A-

Antalya, Serviks Kanseri taramalarında hedef nüfusu 100 binin üstü olan iller arasında Türkiye birincisi oldu. Yapılan değerlendirme sonucu, Sağlık Bakanlığı Kanser Daire başkanlığı tarafından Antalya İl Sağlık Müdürlüğüne birincilik ödülü verildi.

Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Ünal Hülür, ödül töreninde yaptığı konuşmasında’’ Antalya 2019 yılında “Serviks Kanseri” taramalarında hedef nüfusu 100 binin üstü olan iller arasında Türkiye 1.si olmuştur. Antalya’da 2019 yılında 121 bin 455 kişiyi serviks kanser taraması yapılarak hedef nüfusun yüzde 101,87 ne ulaşılmıştır. Ayrıca 2019 yılında İlimizde 77 bin 981 kişinin mamografi ile meme kanseri taraması, 28 bin 491 kişinin gaitada gizli kan yöntemi ile kolon kanseri taraması yapılmıştır’’ dedi.

Kanser hem dünyada hem de Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı problemidir. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alındığında korunmanın önemi artmaktadır.

Türkiye’de toplum tabanlı uygulanan erken teşhis ve tarama programları, meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Ulusal kanser tarama standartlarına göre; 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mamografi ile meme kanseri taraması 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV/DNA testi ile rahim ağzı kanseri taraması 50-70 yaş arası kadınlara ve erkeklere 2 yılda 1 GGK testi ile kalın bağırsak kanseri taraması yapılmaktadır.

Türkiye’de kanser tarama programları Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Kanser Daire Başkanlığı organizasyonunda “Ulusal Kanser Tarama Standartlarına” göre yürütülmektedir. Antalya’da tarama programlarının uygulandığı sağlık kuruluşları ise kanser taramaları 1. Basamak sağlık kuruluşları olarak belirlenen Aile Sağlığı Merkezleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri ile Sağlıklı Hayat Merkezleri bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde uygulanmaktadır. Antalya’da, Alanya, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa, Döşemealtı, Finike, Manavgat İlçelerinde Sağlıklı Hayat Merkezleri bünyesinde 7 KETEM birimi bulunuyor. Pandemi sebebi ile şu anda Alanya ve Muratpaşa SHM’leri bünyesindeki KETEM birimleri aktif olarak faaliyet gösteriyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.