Site Rengi

DOLAR 32,4979
EURO 34,9774
ALTIN 2.431,80
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Balıkesir’de Türk Dünyası ve Nevruz konulu konferans yapıldı

BALIKESİR’DE 21 MART NEVRUZ GÜNÜ NEDENİYLE HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ÖZKUL ÇOBANOĞLU VE BALIKESİR TÜRK OCAKLARI TARAFINDAN TÜRK DÜNYASI VE NEVRUZ KONULU KONFERANS ZOOM ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

21.03.2021
91
A+
A-

Balıkesir’de 21 Mart Nevruz Günü nedeniyle Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu ve Balıkesir Türk Ocakları tarafından Türk Dünyası ve Nevruz konulu konferans Zoom üzerinden gerçekleştirildi.

Balıkesir Türk Ocakları tarafından gerçekleştirilen ve çok sayıda akademisyen ve bilim insanının takip ettiği Türk Dünyası ve Nevruz konulu konferansı Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu tarafından verilirken programın sunuculuğunu Hacettepe Üniversitesinde Doktora eğitimi yapan Eğitimci Yasemin Tokmak yaptı. Programa Öğretim üyesi Prof. Dr. Çobanoğlu’nun öz geçmişinin okunması ile başlandı. Prof. Dr. Çobanoğlu Türk Dünyasında Nevruz’un önemini anlatarak başladığı konuşmasında “Nevruz’un 21 Mart Kuzey Yarımkürede bulunan bütün kültürlerde ekinoks günü olarak çeşitli şekillerde kutlanır. Bu tarihte gece ile gündüz eşitlenir, kış biter yaz başlar. Sümerlerden bu yana tarihin çeşitli topluluklarında geçmişten bugüne kutlanmaktadır. 21 Mart, hayvancılık ve tarım için önemli bir tarihtir, diriliş günüdür. Koyunlar kuzular, toprak ekim, dikim için hazırlanır. Kış biter, yaz başlar. Hayvanlar yaylakta yazın yayılır. Türklerin geleneksel 12 Hayvanlı Türk takviminin de başlangıç günüdür, yeni yılın ilk günü olduğunu anlattı.

Prof. Dr. Çobanoğlu, “Türkiye’de 21 Mart, resmî bayram kabul edilmeli” dedi.

Çobanoğlu konferansının devamında Nevruz’a değişen çağ ile birlikte Nevruz Bayram’ına yeni anlamlar yüklenmesi gerektiğini belirterek, “ Türk Dünyası Hürriyet ve Kardeşlik Bayramı. Bu ada Birlik ve Dirlik Günü de eklenebilir. Türkiye’de 21 Mart, resmî bayram kabul edilmelidir. Diğer Türk devletlerinde resmî bayramdır ve bu güne özel önem verilmektedir. 21 Mart gündüz ile gecenin eşitlendiği bir gün olduğu için kadın ve erkeğin insan olma paydasında eşit olduğu bir gün olmalıdır. İslamiyet’i insan yönünden anlamaya çalışmalıyız. Kur’an-ı Kerim’de “Ey İnsanlar!” şeklinde hitap edilmektedir. Doğaya, Çevreye Sahip Çıkma Günü. Her yıl bir Kıbrıs Adası kadar toprak kaybetmekteyiz. Doğamıza sahip çıkmamız bizim en önemli görevimiz olmalı, ağaç dikmeliyiz. Üniversiteler, rektörler, bilim insanları 21 Mart günü üniversitenin kapılarını halka açmalı, halkla kucaklaşmalıdır. Rektörler, kazanlarda pilav, yemek yapıp eliyle halka dağıtmalıdır. Bu günün önemini kültürü bilen bilim insanları anlatmalıdır” dedi.

Türk Dünyası ve Nevruz konulu konferansa Türkiye’nin yanı sıra İran, Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan’dan katılımcılar yer alarak söz alarak çeşitli önerilerde bulundular. Konferansta Balıkesir Türk Ocağı Başkanı Tahir Korucuoğulları, pandemi biterse seneye Balıkesir’de toplanıp bu günü hep birlikte Türk Dünyası Buluşma Günü olarak kutlamayı önerdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.