Site Rengi

DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Dr. Öğretim Üyesi Gönülalan: “Tansiyon hastalığında tuz tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor”

DR. ÖĞRETİM ÜYESİ GÜLSÜM GÖNÜLALAN, TANSİYON HASTALIĞINDA TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ VURGULAYARAK, TUZ TÜKETİMİNİN KISITLANMASININ, KİLO VERMENİN VE HAREKETLİ BİR YAŞAM TARZININ TANSİYONU KONTROL ALTINA ALINABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ.

09.04.2021
101
A+
A-

Dr. Öğretim Üyesi Gülsüm Gönülalan, tansiyon hastalığında tuz tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, tuz tüketiminin kısıtlanmasının, kilo vermenin ve hareketli bir yaşam tarzının tansiyonu kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Medicana Konya Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Gülsüm Gönülalan, tansiyon hastalığı hakkında bilgiler verdi. Kanın kalpten pompalandığını ve kan damarlarına bir basınç uyguladığını aktaran Gülsüm Gönülalan, “Biz bu basıncı tansiyon olarak görürüz. Tansiyon sistolik ve diyastolik olarak ikiye ayrılır. Sitolik bizim büyük tansiyon dediğimiz, diyastolik küçük tansiyon dediğimiz durumu gösterir. Normalde küçük tansiyonumuzun 80’in üzerinde olması, büyük tansiyonumuzun 120’nin üzerinde olması hipertansiyon olarak belirtilir. Genelde tansiyonun sebebi belli değildir. Ama küçük de olsa endokrin hastalıklara bağlı tansiyon sebepleri olabilir. Bundan biz nasıl şüpheleniyoruz? Özellikle 3 ve üzeri tansiyon ilacı kullanan hastalarımız, daha genç yaş grubu yani 20 yaşın altında tansiyonu olan, 50 yaşın üzerinde tansiyonu saptanmış, endokrin bir problem var mı? diye mutlaka araştırılması gereken hastalarımızdır” dedi.

Tansiyon hastalığında tuz tüketimine değinen Gönülalan, “Tansiyonda tuz tüketimi çok önemlidir. Maalesef ülke olarak biz günlük tüketeceğimiz tuzun 3-4 katı daha tuz tüketiyoruz. Ekmeğimiz, salçamız her şey tuzlu. Oturduğumuzda yemeğimize tuz atmasak bile zaten kat ve kat fazlasını tüketiyoruz. O yüzden tuz tüketimine hepimizin çok dikkat etmesi gerekir. Daha hareketli olmamız ve kilomuza mutlaka dikkat etmemiz gerekir. Sadece güzel bir tuz tüketiminin kısıtlanması, verilen kilolar, hareketli bir yaşam tarzı bile bizim tansiyonlarımızı kontrol altına almamızı sağlar. Tansiyon ilacı bile kullanmamıza gerek olmayabilir” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.