Site Rengi

DOLAR 32,5282
EURO 34,7884
ALTIN 2.425,52
BIST 9.721,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Dünya Tütünsüz Günü’nde BUÜ’den çağrı: “Başarabilirsiniz”

BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ (BUÜ) TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALI BAŞKANI VE PROF. DR. NİZHAT ÖZYARDIMCI VE SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİĞİ SORUMLUSU PROF. DR. YEŞİM UNCU, 31 MART DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ DOLAYISIYLA BİR AÇIKLAMA YAPTI.

31.05.2021
73
A+
A-

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı ve Prof. Dr. Nizhat Özyardımcı ve Sigara Bırakma Polikliniği Sorumlusu Prof. Dr. Yeşim Uncu, 31 Mart Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Son yıllarda tütünle mücadelede başarı elde edilmiş olsa da bilhassa gençler ve düşük gelirli ülkeler açısından alarm zillerinin çalmaya devam ettiğini vurgulayan Sigara Bırakma Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Yeşim Uncu, “Dünya genelinde halen 15 yaş üstü 942 milyon erkek ve 175 milyon kadın tütün/sigara bağımlısı” diye konuştu.

Her yıl 8 milyon insanın sigaranın etkilediği kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH, Tüberküloz, solunum yolu enfeksiyonları ve diyabet gibi hastalıklar sonucu öldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Yeşim Uncu, bu ölümlerin 1 milyonunun ikinci el dumara mâruz kalmaktan dolayı gerçekleştiğinin altını çizdi.

Sadece sigaranın değil, diğer tütün ürünlerinin de sağlığa büyük zararlarının bulunduğuna işaret eden Uncu, “Nargile, puro, diğer tütün ürünleri ve elektronik sigaralar da en az sigara kadar zararlı.Türkiye son yıllarda tütünle mücadelede önemli bir yol kat etti. Ancak, halen 180.000 çocuk (10-14 yaş arası) ve 16.698.000 erişkin düzenli tütün/sigara kullanıcısı. Tütünle mücadelede Sağlık Bakanlığı ‘başarabilirsin’ sloganı ile yeni bir kampanya başlattı. Bu kampanya sayesinde daha çok kullanıcının ‘sigarayı bırakma’ konusunda yardım alabilmesi hedefleniyor” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Yeşim Uncu, açıklamalarını şöyle sonlandırdı; “Yaşadığımız PANDEMİ bir kez daha gösterdi ki;Sigara kullananlar COVID-19’a daha fazla yakalanıyorlar.Sigara kullananlar COVID-19’u daha ağır geçiriyorlar.Sigara kullananlar COVID-19 nedeni ile daha uzun süre yoğun bakımda kalıyorlar.Sigara kullananlar COVID-19 nedeni ile daha çok ölüyorlar. Ancak bir başka gerçek daha var! Bu süreçte yardım almak isteyen fakat pandemi nedeniyle sağlık kurumlarına gelmek istemeyen vatandaşlarımız bu kararlarını erteliyorlar. Ertelemeyin! Bizi arayın Alo 171/ (224) 295 4215. Biz yüz yüze ve online yapacağımız görüşmeler ile yanınızdayız.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.