Site Rengi

DOLAR 32,3945
EURO 34,6201
ALTIN 2.394,26
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

“Edirne vilayeti hapishaneleri” konferansı gerçekleştirildi

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ TARAFINDAN 2020 YILINDAN İTİBAREN DÜZENLİ OLARAK GERÇEKLEŞTİRİLEN EDİRNE KONFERANSLARI’NIN 6. OSMANLI’NIN SON DÖNEMİNDE EDİRNE VİLAYETİ HAPİSHANELERİ BAŞLIĞI İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

15.04.2021
94
A+
A-

Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 2020 yılından itibaren düzenli olarak gerçekleştirilen Edirne Konferansları’nın 6. Osmanlı’nın Son Döneminde Edirne Vilayeti Hapishaneleri başlığı ile gerçekleştirildi.

Edirne’nin siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik tarihine ışık tutmak amacıyla gerçekleştirilen “Edirne Konferansları” alanında uzman araştırmacı, yazar ve akademisyenler konuk etmeye devam ediyor. Edirne Konferansları’nın altıncısı Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kurtuluş Demirkol tarafından “Osmanlı’nın Son Döneminde Edirne Vilayeti Hapishaneleri” başlıklı sunumu ile çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Doç. Dr. Kurtuluş Demirkol sunumunun başında, doktora tez konusu olarak “Edirne Vilayeti Hapishaneleri”ni seçtiğini, bu konuyu belirlemesinde sebepleri arasında, Edirne’nin Osmanlıya uzun yıllar başkentlik yapmasının yanında, Bulgar olaylarının olması dolayısıyla asayiş probleminin çok fazla olması olduğunu belirtti. Doç. Dr. Kurtuluş Demirkol, Konferansta II. Meşrutiyet döneminde Edirne Vilayeti Hapishanesi olarak hizmet veren Deveci Han ve kadın mahkumlar için Deveci Han yanındaki Nisa Hapishanesi’nden bahsederek “Hapishaneler Osmanlı’da Tanzimat dönemi ile görülmeye başlamış ve modernleşmenin bir sonucu olmuştur. Günümüzde var olan Deveci Han, Edirne vilayetinin ilk hapishanesidir ve en ağır suçluların cezasını çektiği yerdir. Mahkumlar, Edirne vilayeti ve çevre vilayetlerden gelen mahkumlardan oluşuyordu. Hapishanenin kapasitesi 200 kişi olmasına rağmen 400 mahkum bulunuyor ve mahkumlara günde sadece yarım ekmek ve su veriliyordu. Mahkumlar çok fakir, elbiseleri yırtık ve yatacak döşekleri dahi yoktu. 1880’lere doğru kömür, elbise ve yiyecek yardımları yapılmaya başladı. Balkan Harbinde hapishane yerle bir olarak çok büyük zarar görüyor ve içindeki mahkumlara ne olduğu ile ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamıyor. Büyük zarar gören Deveci Han’ı dönemin Valisi Ahmet İzzet Paşa tarafından yeni baştan inşa ettirilmiştir” dedi.

Akademisyen, öğrenci, üniversite personeli ve Edirne halkından katılım gösterdiği konferans soru-cevap kısmıyla sona erdi. “Edirne Konferansları”nın 7.’sinin, Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.