Site Rengi

DOLAR 32,5286
EURO 34,9017
ALTIN 2.439,53
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Gebelikte su kaybına dikkat

LİV HOSPİTAL SAMSUN KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ’NDEN OPR. DR. SEHER SARI

30.03.2021
137
A+
A-

Gebelerin bebek sağlığı için su tüketimine özen göstermesi gerektiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Seher Sarı, “Gebelik sırasında dehidratasyon noral tüp defektleri, amnion sıvısında azalma, yetersiz emzirme hatta erken doğum gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir” dedi.

Suyun gebelik sırasında bebeğin besin kaynağı olan plasenta gelişimine önemli ölçüde destek olduğunu belirten Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Seher Sarı, “İlerleyen dönemlerde amniotik kese (bebeğin su kesesi) için çok önemli bir destek oluyor. Bu yüzden gebelik sırasında dehidratasyondan kaçınmaya dikkat edilmesi gerekir. En yaygın bulgu vücut sıcaklığındaki artıştır. İhtiyacımız olan yeterli su tüketimi vücut sıcaklığını düzenlemeye yardımcı olur” diye konuştu.

Yeterli su tüketimi vücut sıcaklığını düzenler

Gebelik sırasında yeterli sıvı alımı olmazsa vücut ısısının artmaya eğilimli olacağını söyleyen Opr. Dr. Seher Sarı, şu uyarılarda bulundu:

“Yeterli sıvı tüketiminin en iyi göstergesi berrak idrar rengidir. Eğer idrar rengi koyu sarı ise bu durumda daha fazla su tüketilmesi gerekir. Gebelik sırasında dehidratasyon noral tüp defektleri, amnion sıvısında azalma, yetersiz emzirme hatta erken doğum gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bu riskler bebekte yetersiz sıvı tüketimine bağlı doğumsal sakatlıklara da yol açabilir.”

Kafeinli gıdalardan uzak durun

Gebelikte sıvı tüketiminin önemine değinen Opr. Dr. Seher Sarı, “Anahtar nokta, günde en azından 8-12 bardak su tüketimi olmakla birlikte sizin ve bebeğinizin yeterli sıvı almanızı sağlayacak diğer basamaklar da vardır. Kafein içeren gıdalardan uzak durmak iyi bir seçenek olabilir çünkü kafein idrar çıkış miktarını artırıp dehidratasyonu ağırlaştırabilir. Dehidratasyondan kaçınmanın başka bir yolu da vücut sıcaklığını, terlemeyi artıran aşırı yorucu egzersizlerden uzak durmak veya sıcak havada dışarıda fazla vakit geçirmemek, güneş ışınlarının dik geldiği öğlen vakitlerin de sıcak maruziyetini azaltmak olabildiğini hafif egzersizler yapılabilirse de yeterli su tüketimine dikkat edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.