Site Rengi

DOLAR 32,3487
EURO 34,7293
ALTIN 2.419,83
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Az Bulutlu
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

’’İyot yetersizliğinin neden olduğu hastalıklar anne karnında başlıyor’’

ÇOCUKLARDA İYOT EKSİLİĞİNE DİKKAT ÇEKEN DYT. YILDIZ MELEK AKSOYLU, ”İYOT YETERSİZLİĞİNİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR ANNE KARNINDA BAŞLIYOR” DEDİ.

’’İyot yetersizliğinin neden olduğu hastalıklar anne karnında başlıyor’’
03.06.2021
117
A+
A-

Çocuklarda iyot eksiliğine dikkat çeken Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, ’’İyot yetersizliğinin neden olduğu hastalıklar anne karnında başlıyor’’ dedi.

İyot eksikliği dünya çapında önemli sağlık sorunlarından bir tanesi. İyodun çoğu okyanuslarda ve toprakta bulunuyor. İyodun düşük olması birçok hastalığı beraberinde getirmekte ve besinlere iyot eklenmesini zorunlu kılıyor. Medicana International İstanbul Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, iyot eksikliği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

’’20 milyondan fazla çocuk iyot yetersizliğine bağlı beyin fonksiyon bozukluğu yaşamakta’’

İyot yetersizliğinin çocuklara etkisine değinen Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, ’’İyodu yetersiz olan annelerden doğan çocuklarda kas erimesine neden olan, mental kapasiteyi düşüren, konuşmada ve öğrenmede güçlüğe neden olan, sağırlık ve dilsizliğe kadar giden, tembellik ve isteksizlik ile sonuçlanan kretinizm hastalığı görülür. Verilere göre yirmi milyondan fazla çocuk iyot yetersizliğine bağlı beyin fonksiyonları bozukluğu yaşamaktadır. Gebelik döneminde anneler iyot değerlerine baktırmalı, eksikliğinde doktor önerisi ile takviye almalıdırlar’’ dedi.

Yetersiz iyot guatr nedeni

’’Guatrın en yaygın nedeni yetersiz iyot alınmasıdır’’ diyen Dyt. Aksoylu, ’’Araştırmalar hava, su ve toprağın iyottan fakir olduğu bölgelerde de endemik guatr hastalığının sık görüldüğünü ortaya koymuştur. Doğu Karadeniz bölgesinde guatr görülme sıklığı yüzde 5-60 arasında değişmektedir’’ açıklamasında bulundu.

’’Süt, balık, yumurta gibi besinlerde iyot bulunmakta’’

İyotun bulunduğu besinlere değinen Dyt. Aksoylu, ’’İyodu insanlar sudan ve yiyeceklerden sağlamaktadır. Başlıca iyot kaynağı tuz olmakla birlikte, iyot oranı en yüksek besinler arasında deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta, ıspanak, elma, beyaz ekmek, tuz içeren konserve ve şarküteri ürünleri gelmektedir. Yetişkinlerin günlük iyot ihtiyacı 150 mcg’ dir. Balıkların 100 gramında ortalama 30 mcg, 250 ml sütte 56 mcg, 1 büyük boy yumurtada 24 mcg iyot bulunmaktadır’’ şeklinde konuştu.

’’İyot eksikliğiniz varsa guatrojenlere dikkat’’

Dyt. Aksoylu, sözlerine şöyle devam etti: ’’İyot kullanımını veya tiroid hormonu üretimini engelleyen maddeler, guatrojenler olarak bilinmektedir. Lahana, brokoli, karnabahar, ve brüksel lahanası, soya fasulyesi bu besinlerdendir. Bu besinler fazla tüketilmedikçe veya eşlik eden selenyum, iyot eksikliği yoksa, klinik açıdan önemli değildir’’.

’’Tuzdaki iyodu kaybetmek istemiyorsanız ısı ve ışıktan koruyun’’

Tuza dikkat çeken Dyt. Aksoylu, ’’İyodun en iyi kaynağı tuzdur. 1 çay kaşığı tuz; ortalama 5 gramdır ve 250 mcg iyot içerir. İyodun bir kısmı ısıl işlem gördüğünde, hava ile temas ettiğinde kaybolur. Örneğin yemeği kaynatmadan önce değil kaynattıktan sonra tuz ilavesi yapılmalıdır. Hava ve ışık geçirmeyen kavanozda saklamak en doğrusudur’’ diye konuştu.

Aşırı İyot Alımı Zehirlenme Etkisi Gösterir

Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, aşırı iyot alımı zehirlenme etkisi göstermektedir. İyotlu tuz ile aşırı düzeyde iyot almak mümkün değildir. Yapılan bazı çalışmalar günlük 2 mg iyot alımında herhangi bir zehirlenme etkisi olmadığını ortaya koymuştur. Burada önemli olan hipertiroididir. Belirtileri arasında yüksek vücut ısısı vardır. Bu tanıyı almış kişiler iyotlu tuz kullanmamalıdır ve yüksek iyot içeren besinleri kısıtlı tüketmelidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.