Site Rengi

DOLAR 32,5159
EURO 34,8944
ALTIN 2.439,01
BIST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Kadın elinde şekillenen tandırlar geçim kaynağı oluyor

MUŞ’TA YÜKSEK DAĞLARDAN GETİRİLEN ÖZEL TOPRAKLAR, KADINLARIN ELLERİNDE TANDIRA DÖNÜŞTÜRÜLEREK GEÇİM KAYNAĞI OLUYOR.

Kadın elinde şekillenen tandırlar geçim kaynağı oluyor
01.06.2021
77
A+
A-

Muş’ta yüksek dağlardan getirilen özel topraklar, kadınların ellerinde tandıra dönüştürülerek geçim kaynağı oluyor.

Merkeze bağlı Güzeltepe köyünde kadınlar, ekmeklerini topraktan çıkarıyor. Kadınların elinde şekil bulan killi topraklar, tandır haline getirilerek satışa sunuluyor. Ekmek yapımında kullanılan tandırlar, sipariş üzerine ülkenin dört bir yanına gönderiliyor.

Köyde yaşayan 56 yaşındaki 7 çocuk annesi Vesile Karakaya, yaklaşık 30 yıldan beri tandır yaparak aile bütçesine katkıda bulunduğunu söyledi. Dağ yamaçlarından çıkardıkları killi toprağı tandıra dönüştürmek için uzun uğraş verdiklerini anlatan Karakaya, “Her yıl ilkbaharda dağ eteklerinden çıkarılan killi toprağı kurumaya bırakıyoruz. Daha sonra tekrar ıslattığımız toprağı yoğuruyoruz. Kıvama gelmesi için de bir gün dinlenmeye bırakıyoruz. Daha sonra tandırı, aşama aşama yapmaya başlıyoruz. Tandırın kırılmasını önlemek için keçi kılı ve samanı karıştırarak korumaya alıyoruz. Ortalama 3 günde tamamlanan bir tandırı büyüklüğüne göre 150 ile 250 liradan satıyoruz. Yılda 100 tane yapıyoruz. Yaptığımız tandırlar yaklaşık 20 yıl kullanabilir” dedi.

Nurcan Karakaya ise geçimlerini annesiyle birlikte topraktan yaptıkları tandırlarla sağladıklarını ifade etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.