Site Rengi

DOLAR 32,5766
EURO 34,7968
ALTIN 2.510,43
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Kuş halkalama çalışması yapıldı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ YABAN HAYATI EKOLOJİSİ VE YÖNETİMİ BÖLÜM BAŞKANI DR. ÖĞRETİM ÜYESİ LEYLA ÖZKAN YÜRÜTÜCÜLÜĞÜNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN PROJEYLE ÜNİVERSİTENİN KONURALP YERLEŞKESİNDE KUŞ HALKALAMA ÇALIŞMASI YAPILDI.

Kuş halkalama çalışması yapıldı
04.06.2021
76
A+
A-

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Leyla Özkan yürütücülüğünde gerçekleştirilen projeyle üniversitenin Konuralp Yerleşkesinde kuş halkalama çalışması yapıldı.

Batı Karadeniz Bölgesi’nin kuş geçişleri için önemli bir alan olduğunu söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Leyla Özkan, Düzce Üniversitesi kampüsünde halkalama metodu uygulanarak avifaunanın belirlenmesi başlıklı bilimsel araştırma projeleri kapsamında çalışmalar yapıldığını ifade etti. Yerli ve göçmen 23 türden 81 kuşun halkalandığı bilgisini veren Özkan, bölgemiz için kuş halkalama çalışmalarının düzenli hale getirilmesinin doğa araştırmaları bakımından önemli olduğuna vurgu yaptı.

Kuş halkalama çalışmaları hakkında da genel bir bilgi veren Dr. Leyla Özkan, “Kuş halkalama çalışmaları, kuşların yaşamları ile ilgili bilgi edinmek üzere tüm dünyada yüzyılı aşkın bir süredir uygulanan yaygın bir yöntemdir. Bu yöntemle, temelde kuşların göçleri ve popülasyon dinamikleri araştırılmaktadır. Kuş halkalama; kuşlara zarar vermeyen sis ağları ile kuşların yakalayıp, her birinde özgün bir numara olan ve kimlik niteliği taşıyan, hafif, paslanmaz, alüminyum ya da çelik halkaların kuşların bacağına takılması ve kuşun serbest bırakılması işlemlerinden oluşmaktadır. Ülkemiz, kuş göçlerinde önemli bir konuma sahiptir. İlkbahar Afrika-Avrasya ve Sonbahar Avrasya-Afrika kuş göçlerinde, Artvin (Borçka), Hatay (Belen) ve İstanbul Boğazı çok sayıda kuş türünün ve kalabalık popülasyonların geçiş yaptığı dar boğazları oluştururken ülke içine dağılan pek çok tali göç yolları vardır” dedi.

Kuş halkalama çalışmaları, özellikle göç dönemlerinde göçmen kuş haraketliliğini takip edebilmek amacıyla ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapıldığını söyleyen Leyla Özkan, “Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Halkalama çalışmalarını desteklemekte ve koordine etmektedir. Ülkemizde aktif olarak çalışan 5 farklı halkalama istasyonu mevcuttur. Bunlar; Cernek Halkalama İstasyonu, Boğazkent Halkalama İstasyonu, Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi, Eymir Kuş Halkalama İstasyonu ve İstanbul Avcılar Kuş Halkalama istasyonudur. Her yıl ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde düzenli olarak bu istasyonlarda halkalama yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Arazi çalışmalarına katılarak kendisine hem yardımcı olan, hem de bitirme tezi hazırlayan Hasan Bektaş’a teşekkür ederek, başarılı çalışmalarının devam etmesi temennisinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.