Site Rengi

DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Mustafa Destici’den müsilaj yorumu: “Fabrikalar elektrik parasını ödememek için arıtma tesislerini çalıştırmıyorlar”

SİNOP’A GELEN BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ GENEL BAŞKANI MUSTAFA DESTİCİ, “FABRİKALARIN ÖNEMLİ BİR KISMINDA ASLINDA ATIK TESİSİ, ARITMA TESİSİ VAR. AMA BUNLARI ÇALIŞTIRMAK İÇİN ENERJİ GEREKİYOR. O ELEKTRİK PARASINI ÖDEMEMEK İÇİN ÇOĞU, YÜKSEK MALİYETLİ BUNU ÇALIŞTIRMIYORLAR” DEDİ.

Mustafa Destici’den müsilaj yorumu: “Fabrikalar elektrik parasını ödememek için arıtma tesislerini çalıştırmıyorlar”
28.06.2021
97
A+
A-

SİNOP (İHA) – Sinop’a gelen Büyük Birlik Partisi(BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, deniz salyası (müsilaj) değerlendirmesinde bulunarak, “Fabrikaların önemli bir kısmında aslında atık tesisi, arıtma tesisi var. Ama bunları çalıştırmak için enerji gerekiyor. O elektrik parasını ödememek için çoğu, yüksek maliyetli bunu çalıştırmıyorlar” dedi.

Partisinin Sinop İl Başkanlığı Genel Kurul Toplantısı için Sinop’a gelen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, kongre öncesi Uğur Mumcu Meydanı’ndan Kurtuluş Caddesi istikametine vatandaşlarla buluşarak esnaf ziyaretlerinde bulundu. Vatandaşlarla kısa sohbetler yapan Destici, ardından çay içmek üzere oturarak onların sorularına yanıt verdi. Çaylı sohbet esnasında Destici’nin “Sinoplular buranın doğal yapısı bozulmasın diye buraya yatırım istemiyor dediler” demesi üzerine bir vatandaş, “Çevreyi bozacak yatırımları istemiyoruz. Bir de nükleer santral meselesi var, onu istemiyoruz” cevabını verdi.

Bunun üzerine konu hakkında görüşlerini paylaşan Mustafa Destici, “Bu konuda ben de temkinliydim. Ama olayı bir incelediğinizde şunu görüyorsunuz: Ortalama 30 yıl sonra petrol kullanılmayacak. Yenilenebilir enerji ve nükleer, araçlarda elektrikliler dönüş olacak. Türkiye gibi ülkelerde nükleer verimli bir enerji ekonomik alanda her alanda. Petrolle mesela kıyasladığınızda aslında çevreye zararı da ondan az. Çünkü nükleerin bir tane riski var patlama olursa. Bazı insanlar derki ben uçağa binmem çünkü düştüğü aman kurtuluşu yok karayolunu tercih eder. Ama istatistiklere bakalım karayolundaki ölümlerin yüzde biridir uçak kazası. O anlamda nükleerle akaryakıtın petrolün kıyaslaması da böyle. Eğer bizim 4 ya da 5 tane nükleer santralimiz olsaydı -Mersin Akkuyu’daki gibi- biz enerjide dışa bağımlılıktan kurtulacaktık. Bizim şu anda ekonomideki en büyük problemimiz ne? Dış ticaret açığı. Dış ticaretimize baktığımız zaman diyelim 150 milyar dolar diyelim satıyoruz. 200 milyar dolar alıyoruz. Şu an düştü biraz ithalat. Arada 50 milyar dolar açık var. Bu açık nereden kaynaklanıyor? Biz her yıl 60 – 65 milyar dolar enerjiye para veriyoruz. Yani petrol ve doğalgaza para veriyoruz. Eğer bunu bizi kendimi yapabilmiş olsaydık şu anda Türkiye’nin cari açığı da kalmazdı ve ekonomik anlamda da pek çok farklı alanda da yatırım yapılırdı devlet bu kadar borçlanmazdı ve vatandaşın milli geliri de yükselirdi. Ben hadiseye böyle bakıyorum” ifadelerini kullandı.

Nükleere karşı olmadığını ancak daha insandan uzak alanlarda bu yatırımların yapılmasına taraftar olduğunu belirten Destici, Sinop için soruyu soran vatandaşla aynı görüşleri taşıdığını vurguladı.

Müsilaj problemini de enerjideki dışa bağımlılık kaynaklı pahalılıkla ilişkilendiren ve bunun yanı sıra atık tesislerinin denetimi açısından yapılması gerenler olduğunu dile getiren Mustafa Destici, “Bakın müsilaj yaşandı değil mi? Müsilajın temel problemi ne? Bizim iş yerlerimizden denize dökülen fabrikalardan atıklar. Şimdi bu fabrikaların önemli bir kısmında aslında atık tesisi var. Arıtma tesisi var. Ama bunları çalıştırmak için enerji gerekiyor. O enerji yani elektrik parasını ödememek için çoğu, yüksek maliyetli bunu çalıştırmıyorlar. Enerjiyi kendimiz üretsek ucuz ulaşabilseler dolayısıyla bunu kullanacaklar. Bu bir mazeret değil. Bizim önerimiz şu: Biz diyoruz ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hatta yerel yönetimlere de bunu bırakmadan kendisi bu işi almalı. Bölgesel olarak izleme merkezleri kurmalı. Çalışıyor mu çalışmıyor mu otomatik olarak kontrol etmeli ve fabrika sahibine bir insiyatif alanı bırakmamalı. Bunu kendisi takip etmeli” şeklinde konuştu.

Sohbet sonrası Destici esnaf ziyaretlerine devam etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.