Site Rengi

DOLAR 32,3956
EURO 34,7858
ALTIN 2.396,72
BIST 10.237,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Nostalji kokan dükkanında dede mesleğini sürdürüyor

AĞRI’DA 36 YILDIR DEDESİNDEN KALAN AYAKKABI TAMİRCİLİĞİ İŞİNİ YAPAN SELAMİ YILMAZ, UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEĞİNİ NOSTALJİ KOKAN DÜKKANINDA DEVAM ETTİRİYOR.

29.04.2021
66
A+
A-

Ağrı’da 36 yıldır dedesinden kalan ayakkabı tamirciliği işini yapan Selami Yılmaz, unutulmaya yüz tutmuş mesleğini nostalji kokan dükkanında devam ettiriyor.

Ağrı’da dedesinden kalan ayakkabı tamirciliği işini dayılarından öğrenen 47 yaşındaki Selami Yılmaz, eski Ağrı mimarisinin örneği niteliğinde olan dükkanında 36 yıldır bu işi sürdürüyor. Ayakkabı tamirciliğinin bir sanat olduğunu belirten Selami Yılmaz, dedesinin kazandığı müşterilere torunu olarak hizmet vermeye devam ediyor.

“Okuyamayınca sanatı tercih ettik”

36 yıldır sürdürdüğü bu mesleği çırak bulmakta zorlandığı için sonraki nesillere aktarmanın zor olgunu söyleyen Selami Yılmaz, “1984 yılından beri çalışıyorum. Dededen kalma bir meslek. Okuyamadık. Okuyamayınca sanatı tercih ettik. Eskiden geliri olan bir işti. Zamanla ister istemez talep azalıyor. Eskisi gibi değil. Çırak bulmak zor oluyor. Bu işi bizden sonraki nesillere bırakmak zaman ister tabi. 36 yıldır bu işi yapıyorum, 30 yıldır da ben bu dükkandayım. Dededen kalma bir meslek. Ben dayımdan öğrendim, dayım da dedemden öğrenmiş. Bu şekilde devam ettiriyoruz.” İfadelerine yer verdi.

“Dükkanın bu şekilde nostaljik kalmasını istiyorum”

Gelen müşterilerin eski olan dükkanını değiştirmesini söylediklerini dile getiren Selami Yılmaz, eski Ağrı mimarisini yansıtan dükkanının nostaljik görünümünde kalmasını istediği için değiştirmediğini söyleyerek, “Uzun süredir bu işi yaptığımız için gelen müşteriler dükkanı değiştirmemi söylüyorlar. Bende dükkanı değiştirmektense bu şekilde nostaljik kalmasını istiyorum. Eski halinde kalması daha hoş bir görüntü veriyor. Yeni nesillerde eskiyi tercih ediyor çünkü nostalji kokuyor. Malzemelerimiz baya eski. Kullandığımız makineler geçmiş tarihten kalma makineler. Çocuklarımın okumasını tercih ediyorum ama eğer devam ettiremezlerse tabi ki tercihimiz sanattır. Sanat kötü bir şey değil. Sanat hiçbir zaman ölmez. Sadece eskiye göre rağbet yok.” dedi.

“Eskiden dedesine giderdik şimdi torununa geliyoruz”

Dededen toruna devam eden mesleğin daimi müşterisi olan Mustafa Yaman, eskiden el makinelerin yaptığı dikişlerin elle yapıldığını söyleyerek, “Ustamın rahmetli dedesi vardı. Tabi o zamanlar bu makineler yoktu. Bu makinelerin yaptığı dikişleri onlar elle yapardı. El emeği göz nuru deriz ya o vardı. O zamanlar gençtik dedesinin yanına geliyorduk. Rahmetli dedesi vefat etti. Eskiden dedesine giderdik şimdi torununa geliyoruz“ şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.