Site Rengi

DOLAR 32,5874
EURO 34,7793
ALTIN 2.506,64
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

Öğretmenlerinin ’Liseyi bitiremez’ dediği öğrenci şimdi üniversite sınavına hazırlanıyor

SERPİL IŞIK VE MELİH IŞIK

22.03.2021
96
A+
A-

Prematüre olarak doğan, hiperaktif dikkat dağınıklığı sebebi ile hafif zihinsel engelli olduğu için öğretmenlerinin ‘liseyi zor bitirir’ dediği öğrenci, annesinin de çabası ile şimdi üniversite sınavına hazırlanıyor.

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde çini ustalığı yapan Serpil Işık, öğretmenleri tarafından oğlu Melih’e, engeli yüzünde ‘liseyi bile bitiremez’ sözlerini aldırış etmeden ona olan inancını yitirmedi. Liseyi öğretmenlerinin olumsuz düşüncelerine rağmen okulunu onur belgesi alarak bitiren Melih’in, şimdiki hedefi ise üniversiteyi kazanmak.

Melih’in zihinsel zorluklarını çinicilik mesleğiyle birlikte aştığını ifade eden Serpil Işık, yaşadıkları süreci anlattı. Işık, “Atölyemizi kurmadan önce Melih 10 yaşındaydı. Hiperaktif dikkat dağınıklığı prematüre olduğu için gelişimi sürekli geriden gelen biriydi. Ben doğumundan itibaren Melih’le birlikte büyüdüm. Tamamen ona adapte oldum. Onun göz temasından bile ne demek istediğini anlıyorum. Melih benim ilk çocuğum. Onu topluma kazandırmak için başka bir çocuk daha tercih etmedim. Onun sürekli sağlıkçılarla ve eğitimcilerle birlikte hareketlerini gözlemleyerek, durumunu bu şekilde geliştirdik. Ben onun sürekli arkasındaydım, sürekli davranışlarını kontrol ederek ne yapıp ne yapamaz öğretmenlere nasıl davransanız daha etkili olur gibi yönlendirmeler yaptım. Lisedeki eğitimcileri, kat sorumluları falan yapamaz gözüyle bakıyorlardı. Ben Melih’in yapacağına inanıyordum. Stajını bile okulda yaptırdım. Ben ’yapabilir’ dedikçe onlar ’yapamaz’ dediler, ben ısrar ettim ‘oğlum okulda tüm eğitimcilerin gözünün önünde yapacak’ dedim. Normalde yasakmış, ama ben ısrar edince oldu. Melih onur belgesini alıp okulu başarıyla bitirince, kat sorumlusu Murat bey bana telefon açtı ‘Serpil hanım, biz Melih’e çok alıştık onun gitmesine de çok üzülüyoruz. Melih’ten ve sizden çok şey öğrendik. Bu çocuklara nasıl davranılmasının gerektiğini sizden öğrendik’ dedi. Melih zaten şuan da eğitimine rehabilitasyon merkezinde devam ediyor. Oğlumun şimdiki hedefi ise üniversiteye gitmek”

“Çini Melih’in hayatına çok şey kazandırdı”

Melih’in kişisel özelliklerinden de bahseden Serpil Işık, sosyal açıdan çok aktif olduğunu ve çiniciliğin ona çok şey kazandırdığını anlattı. Yaptığı işten kendisinin ve oğlunun mutluluk duyduğunu belirten anne Işık şöyle konuştu;

“Melih sosyal açıdan da çok etkili bir çocuk, spor ve yüzme kurslarına her sene gidiyor. Çini’de ise desen haricinde hepsini yapıyor. Kalıp açma, kalıp birleştirme, zımparalama, silme, üzerindeki boyanın kıvamını hazırlamak gibi birçok şeyi yapıyor. Atölyemiz şuan genç girişimci olarak Melih’e ait. Vergi denetimcileri geldiğinde Melih burada yalnızdı ve memurdan vergi muafiyet belgesi onayını kendisi aldı. Çini Melih’in hayatına çok şey kazandırdı. Babam lüle taşı ustasıydı, bıçak oymacılığı tehlikeli diye Melih için bu meslekten vazgeçip çini öğrendik ve bu işe girdik. İyi ki de bu mesleği seçmişim, ben de oğlum da çok mutlu bir şekilde çalışıyoruz”.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.