Site Rengi

DOLAR 32,3266
EURO 35,0730
ALTIN 2.302,01
BIST 9.039,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Orta Doğu’nun ve Avrupa’nın tohumu Adıyaman’dan

TÜRKİYE’DE YERLİ SERTİFİKALI TOHUMUN MERKEZ ÜSSÜ OLMA YOLUNDA HIZLA İLERLEYEN ADIYAMAN’DAN BİRÇOK ÜLKEYE YERLİ VE MİLLİ TOHUM İHRAÇ EDİLİYOR.

20.05.2021
88
A+
A-

Türkiye’de yerli sertifikalı tohumun merkez üssü olma yolunda hızla ilerleyen Adıyaman’da üretilen tohumlar, Orta Doğu’dan Avrupa’ya kadar birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Çiftçilerin yüksek verim elde etmesi amacıyla Adıyaman merkeze bağlı Eski Hısnı Mansur köyünde özel bir firma tarafından ARGE tesislerinde üretilen sertifikalı yerli tohumlar, Türkiye’deki iç piyasanın yanı sıra İran, Irak, Suriye, Ukrayna, Bulgaristan, Azerbaycan ve Kıbrıs’a ihraç ediliyor. Vali Mahmut Çuhadar, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Can Erdoğan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sami Işık ve Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kıyas’la birlikte ARGE tesisleri ile üretim alanlarını inceledi.

Adıyaman’ın sahip olduğu iklim ve toprak yapısıyla hububat üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Vali Mahmut Çuhadar, “Bugün Eski Hısnı Mansur Köyümüzde ARGE tesislerinde üretilen sertifikalı yerli ve milli tohumların üretiminin yapıldığı arazilerde incelemelerde bulunduk. Burası 15 hektarlık bir araziye sahip olup, yaklaşık bin 150 çeşit arpa, buğday, mercimek ve nohut deneme üretiminin yapıldığı bir alan. Bu alanda en son yapılan çalışmalarla kuraklığa dayanıklı arpa ve buğday yetiştiriliyor. Türkiye’deki tohum ihtiyacının yüzde 5’i ilimiz Adıyaman karşılamaktadır. Bu oran nohutta yüzde 30’lara kadar çıkmaktadır. Yeni sezonda hububat hasadına başlayan tüm çiftçilerimize de bereketli ve bol kazançlı geçecek bir hasat mevsimi diliyorum” dedi.

Yerli ve milli tohum üretiminin ne kadar önemli olduğunun özellikle pandemi döneminde daha çok önem arz ettiğini belirten Belediye Başkanı Süleyman Kılınç ise “Bugün burada büyük emekler vererek üretilen yerli ve milli tohum üretim alanlarını inceleme fırsatı bulduk. Son yıllarda hem gıdanın hem de susuzluğun ve kuraklığın ne kadar önemli olduğunu gördük. Burada da kuraklığa dayanıklı tohumculuğun adımları atılmış. Yerli ve milli tohum üretimi yapan firmamıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.